Pohtiva
Tulostettu Pohtiva - Poliittisten ohjelmien tietovarannosta
URL: www.fsd.tuni.fi/pohtiva/ohjelmalistat/SIN/1499

Sininen tulevaisuus

Sinisen tulevaisuuden maaseutuohjelma


  • Puolue: Sininen tulevaisuus
  • Otsikko: Sinisen tulevaisuuden maaseutuohjelma
  • Vuosi: 2019
  • Ohjelmatyyppi: erityisohjelma

SINISEN TULEVAISUUDEN MAASEUTUOHJELMA

Suomen maaseutu antaa kansakunnallemme ruoan ja isänmaallemme kasvot. Hajautettu yhteiskunta- ja tuotantorakenne on voimavara. Huoltovarmuus edellyttää kotimaista tuotantoa, jota on tarvittaessa tuettava kansallisesti. Suomessa tuotetaan korkealaatuisia, puh-taita ja terveellisiä elintarvikkeita, jotka ovat siksi myös tärkeitä vientituotteita.

EU:n yhteistä maatalouspolitiikkaa tulee toteuttaa suomalaista oikeustajua polkematta. Byrokratiaa on purettava ja elintarvikkeiden kauppatase saatava kuntoon. Myös liitännäiselinkeinot ovat merkittävä osa maaseudun mahdollisuuksia.

Metsät ovat suomalaisille erityinen asia. Olemme pohjoisen metsävyöhykkeen asiantuntijoita ja osaamme kestävän metsäpolitiikan. Luonto, metsästys, kalastus ja metsien moninainen käyttö ovat totta nyt ja tulevaisuudessa. Onnistunut digitalisaatio osaltaan varmistaa, että maaseutu on erinomainen paikka elää ja yrittää. Maaseutu tarjoaa myös matkailulle ja erätaloudelle kasvumahdollisuuksia, onhan Suomella maailman puhtain ulkoilma ja vesivarannot.

Turvataan maatalousyrittäjien toimeentulo. Sitoudumme maatalouden rahoituksen nykytasoon ja tahdomme kanavoida rahoitusta enemmän kansallisesti, vähemmän EU:n kautta. Tukitoimet on suunnattava ennen kaikkea aktiiviviljelijöille ja elintarvikkeiden tuotantoon. EU-budjetin tukirahojen tason leikkaukset eivät saa kohdistua aktiiviviljelijöiden talouksiin. Lähellä tuotettu ja lähellä kulutettu on paras malli. Hyvinvoiva maanviljelijä on eläinten hyvinvoinnin turva.

Ylläpidetään kestävää metsätaloutta. Istutetaan metsää vähintään sen verran, kuin sitä kaadetaan. Lisätään metsäalan koulutusta. Tuloutetaan metsän myynnistä saatu pääomatulon vero siihen kuntaan, jossa puut ovat kasvaneet.

Edistetään kotimaista puhdasta viljelyä. Panostetaan korkealaatuisiin elintarviketuotteisiimme ja tehdään pitkäjänteinen elintarvikkeiden vientiohjelma. Pidetään kotimaisten alkuperäisrotujen puolta ja huolehditaan, että myös pienillä tiloilla on toimintaedellytyksiä.

Hyödynnetään metsiä monipuolisesti. Tuotteistetaan puuta moninaisesti, alkaen hoitohakkuista saatavasta energiasta aina uusiin innovaatioihin esimerkiksi muovituotteiden korvaajana. Puun käyttöä pitkäikäisissä tuotteissa kuten rakentamisessa tulee kehittää ja lisätä. Suomalaista puurakentamisen osaamista tulee viedä maailmalle.

Puolustetaan metsästystä ja vaalitaan jokamiehenoikeuksia. Metsästys on suomalaiselle enemmän kuin harrastus, se on riistakannan hoitoa sekä ylisukupolvinen ja yhteisöllinen toimintakulttuuri. Metsästyksen ja aseharrastuksen edellytykset on turvattava. Luonnon antimet, kuten marjat, sienet ja yrtit ovat varsinaista superfoodia.

Puhdas ruoka on suomalainen valtti maailmalla. Edistetään lähiruoan menekkiä esimerkiksi lisäämällä lähiruoan osuutta julkisissa hankinnoissa. Vähennetään ruokahävikkiä tehokkaasti. Tuetaan uusien ruokainnovaatioiden syntymistä. Panostetaan luomutuotantoon ja eläinten hyvinvointiin. Lannoitteiden ja kasvinsuojeluaineiden käyttöä vähentämällä ja kehittämällä parannetaan ympäristön tilaa sekä pölyttäjien elinolosuhteita.

Vesistöissä virtaa mahdollisuus. Kotimainen kala on hyvää, puhdasta ja terveellistä ravintoa. Kotitarvekalastus on sekä leivän jatke että kalakantojen hoitoa. Sen hiilijalanjälki on paljon pienempi kuin Norjassa tuotetun kassilohen. Tuhansien järvien maassa kalastusmatkailu voidaan myös tuotteistaa.

Tuetaan kotimaista kiertotaloutta. Kiertotaloutta edistetään samoin kuin kotimaisia, uusiutuvaan energiaan perustuvia ratkaisuja. Maaseudulla edistetään maatalouden biokaasun tuotantoa, hajautetun CHP -energian tuotannon mahdollisuuksia ja muita paikallisia energiantuotannon muotoja kuten turve, maalämpö, pienimuotoinen vesienergia, tuulienergia ja aurinkoenergia.

Petokannat kuriin. Suurpetojen, kuten susien ja karhujen, kannat on voitava pitää kansallisella päätöksellä kurissa. Suomi tuntee petotilanteensa EU:ta paremmin.

SININEN TULEVAISUUS | 2019