FSD - EtusivuFSD neWWWs
OOO


 

Etusivulle

Numero 1 helmikuu 2000

Kansainvälisten vertailuaineistojen keruun edistäminen Suomessa (ISSP, ESS)

Sami Borg 1.2.2000

Monet FSD:n ulkomaiset partnerit osallistuvat empiirisen sosiaalitutkimuksen alalle vakiintuneisiin kansainvälisiin vertailututkimushankkeisiin joko aineistojen arkistoijina tai joskus myös aineistonkeruusta vastuullisina tahoina. Kansainväliset vertailuaineistot kuten Eurobarometrit, World Values Survey ja International Social Survey Programme -aineistot (ISSP) ovat yleisimmin tietoarkistoista kysyttyjä aineistoja, koska vuosittain tai harvemmin toistettuina ne tarjoavat maakohtaisen vertailun lisäksi mahdollisuuden aikasarjatarkasteluihin.

Vuosina 1999-2000 FSD on painottanut toiminnassaan näiden kansallisesti ja kansainvälisesti merkittävien tutkimusaineistojen saatavuuden edistämistä. Yksikkö oli vuonna 1999 mukana kokoamassa tutkijoita ja hankkimassa rahoitusta alan uuteen eurooppalaiseen kärkihankkeeseen (European Social Survey), joka toteutuu vuoden 2001 alusta, mikäli EU myöntää kansainväliselle hankkeelle sen anomat keskitetyt varat. Jos hanke toteutuu suunnitellulla tavalla, FSD tulee toimimaan ESS:n suomalaisena osapuolena koordinoiden suomalaistutkijoiden osallistumista hankkeeseen.

ESS:n lisäksi FSD on vuonna 2000 mukana käynnistämässä Suomen osallistumista ISSP-ohjelmaan (International Social Survey Programme). FSD koordinoi hankkeeseen osallistumista ja näillä näkymin siihen ovat lähdössä mukaan organisaatioina ainakin Tilastokeskus ja Tampereen yliopiston sosiologian ja sosiaalipsykologian laitos. Hankkeelle kootaan tutkijapooli vuoden 2000 aikana, minkä jälkeen kansallinen osallistuminen ISSP-ohjelmaan pyritään vakiinnuttamaan.

Sivun alkuun | Tietosuoja