FSD - EtusivuFSD neWWWs
OOO


 

Etusivulle

Numero 13 (1/2004)

Tutkimusaineistoja ja menetelmäkoulutusta

ICPSR palvelee myös suomalaisia tutkijoita

Mari Kleemola 25.2.2004

Maailman suurimman data-arkiston aineistot käytettävissä

Ann Arborissa Michiganin yliopiston yhteydessä toimiva, vuonna 1962 perustettu Inter-university Consortium for Political and Social Research (ICPSR) on maailman suurin yhteiskuntatieteellinen data-arkisto. Sen jäsenistö koostuu yli 500 yliopistosta ympäri maailmaa. Suomen yliopistot saivat jäsenyyden Yhteiskuntatieteellisen tietoarkiston mukana vuoden 1999 alussa.

ICPSR:n tietokannasta löytyy yli 5000 aineistoa eri puolilta maailmaa. Esimerkiksi haku sanalla "finland" tuottaa yli 100 osumaa. Aineistojen kuvailutiedot ovat verkossa vapaasti luettavissa. Varsinaiset datatiedostot ovat suomalaisten tutkijoiden saatavilla FSD:n kautta. Aineistojen tilaaminen onnistuu FSD:n normaalin lupakäytännön mukaisesti. Aineistot ovat jäsenyliopistojen tutkijoille ja opiskelijoille maksuttomia.

Menetelmäkoulutusta kesäkursseilta

Tutkimusaineistojen arkistoinnin lisäksi ICPSR:n tehtävänä on aineistojen käytön edistäminen. ICPSR onkin järjestänyt yliopisto-opiskelijoille suunnattua mentelmäopetusta Ann Arborissa jo yli 40 kesänä. Näillä kesäkursseilla perehdytään teoreettisesti ja käytännöllisesti kvantitatiivisen tutkimuksen saloihin yhteiskuntatieteiden eri osa-alueilla.

Vuonna 2004 kesäkurssit pidetään kahtena neljän viikon periodina, joista ensimmäinen on 28.6.-23.7. ja toinen 26.7.-20.8.2004. Ohjelmassa on kursseja muun muassa matematiikasta, tilastotieteestä, peliteoriasta, Itä-Euroopan tutkimuksesta, regressioanalyysista, aikasarja-analyysista ja matriisialgebrasta. Kurssit sopivat hyvin opinnoissaan jo edistyneille ja jatko-opiskelijoille.

Viimeinen hakupäivä kesäkursseille on 26.4.2004. FSD on varautunut avustamaan hakijoita kurssimaksuissa.

Lisätietoja

Sivun alkuun | Tietosuoja