FSD - EtusivuFSD neWWWs
OOO


 

Etusivulle

Numero 2/2001

FSD:n aineistoluettelon julkaiseminen WWW:ssä

Matti Heinonen 7.6.2001


Lyhenneviidakko

FSD kuvailee aineistonsa käyttäen DDI-kuvailukieltä. DDI on XML-sovellus, joten sitä on helppoa käsitellä koneellisesti. Kuvailut eivät ole julkaistavissa suoraan verkossa, sillä WWW-selaimet eivät vielä tue kunnolla XML:ää. Ne voidaan kuitenkin muuntaa vaivattomasti tavallisiksi HTML-sivuiksi käyttäen toista XML-sovellusta. Tämä sovellus on nimeltään XSL. XSL:n avulla voidaan XML-sovellukselle (esimerkiksi juuri DDI:lle) määritellä muunnossäännöt johonkin toiseen esitysmuotoon kuten HTML-sivuiksi. Muunnossäännöt määrittelevää dokumenttia sanotaan XSL-tyylitiedostoksi.

Lisäksi FSD:llä on käytössä operatiivinen tietokanta, nimeltään TIIPII. Tietokantaan on tallennettu aineistojen käsittelyyn ja hallinnointiin liittyvät tiedot. Tällaisia tietoja ovat esim. tiedot aineiston eri osien arkistoinnin tilasta, tiedostojen sijainnista levyjärjestelmässä, niiden julkaistavuudesta WWW:ssä jne.

Edellä mainitut kaksi tietolähdettä sisältävät kaiken tarvittavan tiedon aineistoluetteloa varten. Niinpä FSD:ssä onkin kehitetty yksinkertainen tietokoneohjelma, jolla aineistoluettelon julkaiseminen hoidetaan automaattisesti.

Aineistoluettelo-ohjelman toimintaperiaate

Tiedot julkaistavista kuvauksista ja niiden keskinäisistä suhteista -- esimerkiksi kuuluvatko ne johonkin tiettyyn sarjaan -- löytyvät TIIPIIstä. Näitä tietoja käyttäen ohjelma valitsee julkaistavat kuvailut ja muuntaa ne FSD:n aineistoluetteloksi. Näin luettelo pysyy ajantasaisena ilman jatkuvaa toimitustyötä.

Yksinkertaistettuna julkaisuohjelman logiikka on seuraava:

  • Haetaan TIIPIIstä tiedot julkaistavissa olevista kuvailuista ja tiedostoista. Tehdään kaikille julkaistaville DDI-kuvailuille seuraava:
    • Luetaan vuorotellen kukin DDI-kuvailu tietokoneen muistiin.
    • Lisätään muistiin luettuun DDI-kuvailuun tieto 1) mitä muita siihen liittyviä tiedostoja julkaistaan ja 2) missä julkaistavat tiedostot sijaitsevat.
    • Muunnetaan muistissa oleva, täydennetty DDI-kuvailu HTML-sivuksi käyttäen XSL-tyylitiedostoja.
  • Kun DDI-kuvailut on luotu, luodaan hakemistosivut.
  • Siirretään muunnetut kuvailutiedostot ja hakemistot FSD:n WWW-palvelimelle. Ne ovat nyt luettavissa aineistosivujen alta.

Ohjelmaa kehitetään edelleen. Pyrkimyksenä olisi luoda aineistoluettelosta myös tulostettava PDF-versio samaan tapaan automaattisesti.

Kaavio

Työkalut lyhyesti

Ohjelma on toteutettu käyttäen Python-ohjelmointikieltä. DDI-tiedostoa käsitellään käyttäen pyXML- ja 4suite-kirjastoja, joita käyttäen on toteutettu myös XSL-muunnos. Yhteys tietokantaan on toteutettu käyttäen mxODBC-kirjastoa.

Sivun alkuun | Tietosuoja