FSD Bulletin

Numero 18 (3/2005)
25.11.2005

ISSN 1795-5254

etusivu
uusimmat aineistot
aikaisemmat lehdet
toimitus

» uusin lehti

Tietoarkisto on FSD:n verkkotiedotuslehti, jonka syksyn erikoisnumero ilmestyy myös painettuna. Lehdessä on artikkeleita ja uutisia tutkimus- ja arkistotoiminnan eri alueilta. Tietoarkiston ilmestymisestä tiedotetaan sähköpostilistallamme. Painetun Tietoarkisto-lehden voi tilata maksutta osoitteesta fsd@tuni.fi.


FSD

Yhteiskuntatieteellinen
tietoarkisto
s-posti: fsd@tuni.fi

Tietosuoja


Reseberättelse

Intensiva kurser vid ICPSR Summer School

Maria Ackrén

Yliopiston suihkulähdeaukioI somras bar det av till Ann Arbor den 26 juni till den 23 juli 2005, där University of Michigan är beläget. Campus-området vid universitetet är enormt, det är egentligen uppdelat i tre helheter (North, South och Central Campus). Byggnaderna representerar olika byggnadsstilar och universitetet i sig präglar hela staden Ann Arbor. Det finns många cafeér, restauranger och pubar allt på gångavstånd från universitetet. Staden Ann Arbor har ca. 100.000 invånare, vilket gör det till en ganska liten stad i amerikanska förhållanden. Naturen påminner om vår egen natur, så man känner sig hemma i den meningen.

Intensiva kurser och ett mångsidigt fritidsprogram

ICPSR-programmet är varierande, men själv gick jag på grundkursen "Introduction to Statistics and Data Analysis I" samt "Mathematics for Social Scientists I". Därutöver deltog jag också i vissa seminarier kring "Introduction to Computing I". Kurserna är mycket intensiva och går varje dag från morgon till kväll. Eftersom de är intensiva lär man sig otroligt mycket, särskilt då allt är fokuserat på det ämne man studerar. Föreläsarna är mycket kompetenta och pedagogiska. ICPSR är väl organiserat (har många år på nacken) och man får all info man behöver direkt då man anlänt. Det ordnas även fritidsprogram i olika former bl.a. välkomstmiddag, pick-nick, volleyboll och pub crawling etc. Det är upp till en själv att delta i dessa evenemang. Det rekommenderas dock starkt, eftersom man får nya kontakter och lär känna folk.

Det bästa med en "Summer School" är kanske alla olika människor man träffar från olika håll i världen. Man skaffar sig nya bekantskaper och kontakter som kan vara väldigt värdefulla senare i livet. Den internationella atmosfären är något alldeles extra. Själv bodde jag i ett "Sorority House", ett studenthus med flera olika nationaliteter bl.a. amerikaner, kanadensare, japaner, kineser etc. Jag var den enda finländaren och nordbon i det huset. Huset i sig var kanske inte att rekommendera, eftersom det var väldigt slitet och smutsigt. Så lägg namnet "Gamma Phi Beta House" på minnet. De flesta studenthus har namn efter olika matematiska/statistiska begrepp, så det är lätt att förväxla namnen och husen. Trivseln berodde mera på de människor som bodde i huset och inte på huset i sig. Det låg dock på gångavstånd till och från universitetet, så läget var bra. Ett annat problem med "Gamma Phi Beta House" var att det saknades luftkonditionering och det är nästan ett måste, för somrarna i Ann Arbor är väldigt heta och fuktiga (över 30 grader celsius för det mesta).

Utmärkt undervisning

Varför ska man då åka till Ann Arbor? University of Michigan är ett välrenommerat universitet i USA, det hör till topp tio. Då det gäller statistikkurserna är de allmänt kända att hålla hög nivå och många amerikaner vallfärdar till ICPSR eller skickas helt enkelt dit från andra universitet i USA som t.ex. Harvard, UCLA, Berkely, Philadelphia etc. Vill man lära sig statistik från grunden är det rekommenderat att åka hit. Av tradition utgår man ifrån att folk behärskar matematiken som ligger bakom statistik, men det är inget problem om man glömt sina matematiska kunskaper eller inte har dem med i bagaget, eftersom det ordnas matematikkurser som komplement till den ordinära statistikundervisningen. Dessutom finns alltid "Teacher Assistants" till hjälp som man kan fråga om man känner sig osäker på något. En sak som man bör tänka på är att inte välja för många kurser för då blir det jobbigt. Kurserna är väldigt intensiva och det finns många inlämningsuppgifter och annat hemarbete, så det kan bli väldigt betungande att ha allt för många kurser samtidigt.

Innan du reser

Yliopisto sisäänkäyntiNågra tips före man åker är att kontrollera att ansökan har kommit fram och att man har alla handlingar som man behöver för att kunna passera gränsen till USA. Visum behöver man inte om man stannar i USA under tre månader, eftersom Finland är med i "Visa Waiver programmet", vilket innebär att det räcker med att fylla i "Green Card" på flyget. Ett giltigt pass är dock obligatoriskt. Det är förstås också bra att kontrollera att boendet är bekräftat och vart eller vem man kan vända sig till vid eventuella problem. Anländer man till Detroit, som är det närmaste flygfältet lönar det sig att boka en "Shuttle" på förhand. Det blir billigare än att åka taxi från flygfältet. Ann Arbor ligger endast ca. 20 minuter från Detroit.

Om någon har tänkt åka till Ann Arbor nästa år är det bara att ta kontakt med mig eller någon annan som varit där, ifall man vill ha mer information.

Maria Ackrén är doktorand i statskunskap vid Åbo Akademi. Hennes kontaktinformation.

Ytterligare information

» ICPSR Summer Program in Quantitative Methods of Social Science
» Information på FSDs sida