FSD Bulletin

Numero 26 (1/2009)
16.3.2009

ISSN 1795-5254

etusivu
uusimmat aineistot
aikaisemmat lehdet
toimitus

» uusin lehti

Tietoarkisto on FSD:n verkkotiedotuslehti, jonka syksyn erikoisnumero ilmestyy myös painettuna. Lehdessä on artikkeleita ja uutisia tutkimus- ja arkistotoiminnan eri alueilta. Tietoarkiston ilmestymisestä tiedotetaan sähköpostilistallamme. Painetun Tietoarkisto-lehden voi tilata maksutta osoitteesta fsd@tuni.fi.


FSD

Yhteiskuntatieteellinen
tietoarkisto
s-posti: fsd@tuni.fi

Tietosuoja


PÄÄKIRJOITUS

Tiedettä silmästä silmään

Sami Borg

Tieteellisten seminaarien ja konferenssien järjestäminen on taitolaji. Alalla on paljon hiljaista tietoa ja merkillistä suomenenglantia. Moni kiittää, jos aika ja paikka, kohderyhmä, teemat, esittäjät, esitykset, keskustelu, ohjelman rakenne, muonitus, liikenneyhteydet sekä markkinointi osuvat kaikki kohdalleen. Well done. Toisaalta yhdenkin epäonnistuminen voi leimata järjestäjät luusereiksi.

Tietoarkisto on organisoinut omia seminaareja jonkin verran ja kunnon kansainvälisen konferenssinkin järjestäminen on ovella. IASSIST 2009 kokoaa toukokuun lopulla Tampereelle pari sataa datapalveluammattilaista eri maista. Kiitos Marille, Tuomakselle ja Katrille, jotka muodostavat tietoarkiston konferenssitiimin. Työtä on vielä paljon edessä, mutta häppeninki häämöttää jo.

Seminaareja tietoarkisto on järjestänyt yhä useammin toisten organisaatioiden kanssa. Yhteistyö laajentaa asiantuntemusta ja kontaktipintoja, jakaa valmistelutaakkaa ja myös tutustuttaa samankaltaisten kysymysten parissa työskenteleviä järjestäjiä toisiinsa. Monien yhteistyönä on myös helpompaa saada toivotut puhujat liikkeelle. Tutulle pyytäjälle on vaikeaa sanoa ei. Lisäksi usean tahon yhteinen ponnistelu kasvattaa seminaarien osallistujamäärää.

Tieteellisten seminaarien esitykset ovat nykyisin paljon paremmin saatavilla kuin printtiaikaan. Tämä pätee ennen seminaaria ja sen jälkeen. Poissaolijatkin pääsevät hyvistä power pointeista kärryille asiasta, ja verkkoon koottuja esityksiä on helppoa jakaa. Lisämausteen tiedottamiseen antavat seminaarikuvaukset, joita tässäkin Tietoarkisto-lehdessä on useita. Niillä on keskeinen merkitys tieteestä tiedottamisessa.

Joku voi ajatella, että nykymeininki takaa tiedonsaannin joukkokokoontumisista jo niin hyvin, ettei paikalle tarvitse vaivautua. Pötypuhetta! Kunnon seminaaria ei voi uusintaa tietoverkosta vaan se pitää kokea livenä. Se on tiedettä silmästä silmään, ihmiseltä ihmiselle.