Tulostettu Pohtiva - Poliittisten ohjelmien tietovarannosta
URL: www.fsd.tuni.fi/pohtiva/ohjelmalistat/AP/1581
Avoin Puolue
Kunta- ja aluevaalit 2025
- Puolue: Avoin Puolue
- Otsikko: Kunta- ja aluevaalit 2025
- Vuosi: 2025
- Ohjelmatyyppi: vaaliohjelma
Kunta- ja aluevaalit 2025
Avoin Puolue tekee käytännössä toimivaa politiikkaa nykyaikaisilla ratkaisuilla sen lisäksi että edustamme oikeita arvoja. Kuntavaaleissa 2025 pääteemojamme ovat
Lähes päästötöntä, huoltovarmaa lämpöä ja sähköä pienydinvoimalla Suomen kaupunkeihin.
Rahat palveluihin, ei turhaan byrokratiaan.
Yhdistetään Espoo, Vantaa, Kauniainen ja Helsinki Suur-Helsingiksi – rahat palveluihin, ei ylimääräisiin kaupunginjohtajiin. Ja otetaaan kaupungeissa käyttöön ilmainen joukkoliikenne, kuten köyhässä Tallinnassakin on tehty.
Tehdään kansalaisista onnellisia ja terveitä. Loppu syrjäytymiselle, mielenterveysongelmille ja sairauksille!
Kaikilla pitäisi olla oikeus laadukkaaseen terveydenhuoltoon ilman pitkiä jonotusaikoja. Nuorten syrjäytymistä ja yksinäisyyttä täytyy ehkäistä tarjoamalla heille mahdollisuuksia harrastuksiin ja kesätöihin.
Haluamme kaupungeista ystävällisempiä, vihreämpiä ja resurssit tehokkaammin kansalaisten hyväksi käyttäviä.
Asumisen hinta alas
Rakennetaan korkeaa ja laadukasta raideliikenteen asemien lähelle, ja asuinalueiden väliin mahdollisimman luonnontilaiset virkistyalueet.
Pysäytetään segregaatio – ei ghettoja Suomeen
Emme halua Suomeen aidattuja rikkaiden alueita ja epätoivoisia köyhien alueita. Erilaisista taustoista tulevien ihmisten yhteiselo on menestyvän kaupungin edellytys.
Kaupunkiluonto kukoistamaan
Kasvillisuus ja multa vähentävät nopeasti mm. lasten allergioita. Laitetaan luonto kukkimaan korttelipihoilla, puistoissa, katoilla ja aukioilla.Onnellinen nuoruus – loppu kiusaamiselle ja syrjäytymiselle
Lasten ja nuorten kiusaaminen on vakava ongelmna netissä ja kouluissa. Tarvitaan media- ja tietoisuustaitojen opetusta varhaiskasvatuksesta lähtien.Avoin hallinto: Livestriimaus luottamuselimiin
Suunnitelmista pitää tiedottaa selkeästi ja avoimesta jo ennenkuin päätökset tehdään, ja antaa kuntalaisten seurata ja kommentoida päätöksentekoa avoimesti.
Teimme menestyksekkään aloitteen Helsingin kaupunginhallituksen ja lautakuntien livestriimauksesta.
Tyhjät tilat ihmisille
Kaupungeissa on paljon kouluja, toimistoja, varastoja ja vuokraamattomia liiketiloja joita käytetään vain pieni osa viikosta tai ei ollenkaan. Avataan tilat Varaamo-sovelluksen kautta ihmisten epäkaupalliseen kohtaamiseen, yhdessäoloon ja kulttuurin luontiin.
Tasapainoinen talous
Kuntien ja valtion pitäisi pitkällä tähtäyksellä saada taloutensa tasapainoon, niin etteivät menot ylitä tuloja. Hyviin investointeihin voi ottaa lainaa, mutta lainamäärä ei saisi jatkuvasti kasvaa.
MItä alhaisemmaksi verotus saadaan pitämällä palvelut samalla korkeatasoisina, sitä kannattavampaa on työnteko ja yrittäminen.
Lasten ja vanhusten yhteistyö
Nykyään lapset viettävät päivät päiväkodeissa ja kouluissa, vanhukset kotonaan tai hoitokodeissa. Miksi nuoret ja vanhat pidetään erillään omissa laitoksissaan?
Ikäihmisillä ja lapsilla on paljon opetettavaa toisilleen. Voimme ehkäistä kiusaamista kun eläkeläiset juttelevat välitunneilla nuorten kanssa. Paljon oppineet asiantuntijat voivat antaa kouluissa erikoisopetusta, ja saada palkaksi piristystä ja inspiraatiota.
Erityislasten tuki ja koulutus
Erityislapsilla on erityisen paljon annettavaa yhteiskunnalle. He voivat oivaltaa ja tehdä asioita mitä muut eivät. He kuitenkin tarvitsevat muista poikkeavaa apua ja tukea.
Erityislapsen kasvatus vaatii usein vanhemmilta enemmän voimia kuin muiden lasten. On tärkeää, että vanhemmat saavat kasvatukseen ja hyvään arkeen tukea ja että myös erityislapsen vahvuudet tunnistetaan.
Tietoisuustaidot kouluihin ja varhaiskasvatukseen
Nuorten ahdistus, kiusaaminen ja syrjäytyminen ovat erittäin vakavia ongelmia, jotka korona-aikana ovat pahentuneet ja johtaneet jopa (itse)murhiin. Kännyköitä käytetään kiusaamiseen ja lapset kuvaavat toisiaan jopa koulun vessassa.
Lapsille ja nuorille on syytä opettaa oman mielen ja tunteiden mekanismeja, jotka voivat aiheuttaa esimerkiksi tyytyväisyyden tunteen kun toista ihmistä kiusataan. Negatiivisten tunteiden kohtaaminen ja hallinta kuulu jo varhaiskasvatukseen, että vakavia nuorten ongelmia voidaan vähentää.