Tulostettu Pohtiva - Poliittisten ohjelmien tietovarannosta
URL: www.fsd.tuni.fi/pohtiva/ohjelmalistat/LIIK/1557
Liike Nyt
Liike Nyt EU-vaaliohjelma 2024
- Puolue: Liike Nyt
- Otsikko: Liike Nyt EU-vaaliohjelma 2024
- Vuosi: 2024
- Ohjelmatyyppi: vaaliohjelma
Liike Nyt EU-vaaliohjelma 2024
Liike Nyt -puolueen ydinajatuksiin kuuluu Suomen edun ajamisen korostaminen kaikessa poliittisessa toiminnassa. Tämä periaate pätee myös, kun puolueen ehdokas astuu Euroopan parlamenttiin edustamaan suomalaisten ääntä. Suomen edun turvaaminen on Liike Nytin tärkein tehtävä Euroopan parlamentissa.
Liike Nyt perustettiin muuttamaan päätöksentekoa niin, että yhteisiin asioihin vaikuttaminen ja niistä päättäminen olisi mahdollisimman helppoa. EU:n päätöksenteko vaikuttaa vahvasti arkeemme, mutta se on etäällä kansalaisista. Ihmisten avoin vuoropuhelu on avain parempaan päätöksentekoon. Siksi myös EU asioista viestinnän tulee olla ymmärrettävämpää ja ihmisten pitää päästä lähemmäksi päätöksentekoa.
Suomen etu on otettava paremmin huomioon. EU on ollut Suomelle viimeiset 15 vuotta taloutta heikentävä, eikä EU:n isoista linjoista ole ollut hyötyä Suomelle mm. aluepolitiikan takia. Aluepolitiikan ja investointipolitiikan tukia on lisättävä pohjoiseen, Suomeen ja Ruotsiin. Tarvitaan pohjoinen rahoitusinstrumentti, jolla saamme investointeja Suomeen.
Verotuksen tulee olla investointiin kannustavaa ja sääntelyn toimivaa. Itä-Suomeen tarvitaan erityistä EU-tukea, sillä sen elinvoima on kärsinyt kohtuuttomasti Venäjän hyökkäyssodan seurauksista. Raja-alueena Itä-Suomen elinvoimaisuus on tärkeää koko Euroopan turvallisuudelle.
Liike Nyt ajaa sitä, että koko EU:n rahoituskuviota pitäisi muuttaa. Nykyisellään olemme nettomaksajia, koska velka-astettamme ei oteta huomioon. EU:n jäsenyys on oikeutettu vain sillä, että kansantalous nousee 5 % vuodessa. Se tapahtuu sillä, että Suomeen investoidaan. EU:n pitää löytää tapa tukea uusia investointeja vihreään siirtymään, muuten emme pärjää kilpailussa.
TALOUS
Tällä hetkellä EU:n rahoitus perustuu 60 vuotta vanhaan sopimukseen, joka ei huomioi maksuissa jäsenmaiden velkoja. Tällä systeemillä Suomi on ikuisesti nettomaksaja, eikä taloutemme kestä tätä. Siksi haluamme, että EU:n perussopimusta muutetaan.
Kiina on johtava maa vihreässä siirtymässä. EU:n tulee pystyä vastaamaan kilpailuun Kiinalle ja Yhdysvalloille. EU:n pitää löytää tapa tukea uusia investointeja vihreään siirtymään, muuten emme pärjää kilpailussa. Suomi tarvitsee investointeja, sillä ilman talouskasvua meillä ei ole mitään mahdollisuuksia menestyä ja maa näivettyy. Venäjän vientikaupan loputtua ja Aasian turismin väheneminen on vaikuttanut suomalaisiin yrityksiin merkittävästi. Siksi investointitukia tarvitaan erityisesti pohjoiseen unioniin.
EU:n sääntelyä on kevennettävä kilpailukyvyn parantamiseksi ja sisämarkkinoita on tehostettava. Tavoitteena on, että liikkuminen maasta toiseen on yhtä helppoa ja vapaata, kuin maan sisällä. Tarvitsemme myös tehokkaamman pääomamarkkinaunionin. Nyt kaikki sijoitukset valuvat muualle, muun muassa Yhdysvaltoihin.
KOKONAISTURVALLISUUS
Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa pitää päättää yksinkertaisella enemmistöllä, jotta vältytään yhden jäsenmaan aiheuttamilta viivästyksiltä ja jäsenmaan sisäpolitiikan vaikutuksilta.
Ukrainan tukeminen ja Euroopan aseistaminen on tärkeää ja sillä on kiire.
Euroopan Unionin tulisi pyrkiä strategiseen itsenäisyyteen asehankintojen sekä huoltovarmuudelle välttämättömien tarvikkeiden osalta. EU maiden tulee vahvistaa omaa aseteollisuuttaan keskittämällä hankinnat Eurooppaan.
Ukraina tulee ottaa unionin jäseneksi ja maan jälleenrakentamista tulee auttaa. Venäjältä takavarikoitu omaisuus tulisi käyttää Ukrainan tukemiseen ja Venäjän vastaisia pakotteita tulisi tehostaa. Ukrainan tulee täyttää EU:n jäsenkriteerit.
Suomen raja Venäjän kanssa on Euroopan Unionin pisin, siksi Suomea tulisi tukea raja-aidan rakentamisessa sekä rajaturvallisuuden tehostamisessa. EU:n pitää tunnustaa Suomen geopoliittinen tilanne ja osallistua yhteisen turvallisuuden rakentamiseen.
TUKEA ITÄ-SUOMEEN
Liike Nyt vaatii EU:ta avustamaan Itä-Suomea miljardilla eurolla vuodessa. Itä-Suomi on kärsinyt kohtuuttomasti Venäjän hyökkäyssodasta aiheutuneista seurauksista. Venäläisten turistien kaikottua ja Venäjän viennin pysähdyttyä Itä-Suomen yritykset ovat kohdanneet mittavat tappiot. Elinvoimaan vaikuttaa myös se, että Saimaan kanava on suljettu.
Itä-Suomen elinvoimaisuus on merkittävää Euroopan unionille jo turvallisuuden näkökulmasta. Pitkää itärajaa on helpompi hallita, kun alue säilyy asuttuna. Huoltovarmuudelle tärkeää on elinkeinon säilyttäminen sekä toimiva terveydenhuolto. Jotta Itä-Suomi säilyisi elinvoimaisena, sitä tulee tukea.
ILMASTO JA LUONTO
EU:n ei tule lykätä tavoitteitaan olla hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä.
Kansallinen päätäntävalta metsistä tulee säilyttää. EU:n ilmastopolitiikassa painopisteen on siirryttävä sääntelyn lisäämisestä innovaatioiden tukemiseen.
EU:n ilmastopolitiikan ydintä ovat päästökauppa ja maankäyttösektoria koskevat velvoitteet. Näitä tulee kehittää tulevaisuudessa. LULUCF-asetuksessa, joka sääntelee maankäyttösektorin nieluja ja päästöjä, on asetettu tavoitteeksi kaudella 2021-2025 ettei sektorilta saa aiheutua nettopäästöjä. Kaudelle 2026-2030 tavoite on, että EU:n hiilinieluja on vahvistettava siten, että poistumat ovat suuremmat.
MAAHANMUUTTO
Siirtolaisuus Lähi-idästä ja Afrikasta on uhka Euroopan Unionille. EU:n hyväksymä maahanmuuttosopimus sisältää riittävästi toimia hillitsemään muuttopainetta Unionin ulkopuolisista maista. Mikäli paineet tulevaisuudessa lisääntyvät, on harkittava turvapaikanhakemusten käsittelyä kolmansissa maissa EU:n ulkopuolella.
EU:n väestö ikääntyy, minkä vuoksi tarvitaan lisää työperäistä maahanmuuttoa. Suomessa tämä on ensiarvoisen tärkeää.
LOPUKSI:
EU:n ei pidä tavoitella muuttumista liittovaltioksi pitkälläkään aikavälillä. EU:n pitäisi pyrkiä alkuperäisiin tavoitteisiinsa, jotka olivat ihmisten liikkuvuuden ja kaupan edistäminen, eikä puuttua jäsenmaiden itsemääräämisoikeuteen esimerkiksi metsissä ja muissa asioissa, jotka pystytään paremmin hoitamaan jäsenvaltioiden toimesta.