Tulostettu Pohtiva - Poliittisten ohjelmien tietovarannosta
URL: www.fsd.tuni.fi/pohtiva/ohjelmalistat/SKE/1420
Suomen Kansa Ensin
Suomen Kansa Ensin -kuntavaaliohjelma 2021
- Puolue: Suomen Kansa Ensin
- Otsikko: Suomen Kansa Ensin -kuntavaaliohjelma 2021
- Vuosi: 2021
- Ohjelmatyyppi: vaaliohjelma
Suomen Kansa Ensin -kuntavaaliohjelma 2021
Suomen Kansa Ensin – HYVÄLLÄ TAVALLA ERILAINEN
Suomen Kansa Ensin on Suomen ainoa puolue, joka tuo jo nimessään esiin sen kenen asialla ollaan ja millä arvopohjalla. Puhutaanpa sitten valtion politiikasta tai politiikasta kuntatasolla, lähdemme tekemään poliittisia kantoja ja arvovalintoja suomalaisten etu edellä. Puolueen keskeisin tavoite on tehdä Suomesta turvallinen ja asumisen arvoinen maa meille suomalaisille ja niinpä poliittiset valinnat katsotaan aina tästä näkökulmasta käsin. On vaarallista tuudittautua siihen utopistiseen toiveajatteluun, että joku muu tekisi sen meidän puolestamme. Suomen tulevaisuuden turvaaminen seuraaville sukupolville on vain ja ainoastaan meidän suomalaisten vastuulla, sitä vastuuta on turha siirtää Euroopan unionille tai millekään muullekaan taholle. MEIDÄN KÄSISSÄMME ON MAAMME TULEVAISUUS.
Valtiotason politiikka ja siinä tehtävät päätökset heijastuvat suoraan kunnissa tehtävään politiikkaan ja päätöksiin.
Kunnissa rakennetaan kaikkein läheisemmin ihmisten elämään vaikuttavaa tulevaisuutta.
Päätetään mm. koulutuksesta ja sen järjestelyistä, asumisesta, kaavoituksesta, liikennejärjestelyistä, teiden kunnossapidosta, terveys- ja sosiaalipalveluista sekä niiden kattavuudesta, miten vanhustenhoiva ja huolenpito hoidetaan, miten tuetaan lapsiperheitä, millaisia päivähoitoratkaisuja kunta tarjoaa. Kunnat tarjoavat puitteet yrityksille toimia ja sitä kautta luovat yhteistä hyvää ja elinvoimaa alueelle. Kuntia on jo pitkään vaivannut talousahdinko yhä kasvavien velvollisuuksien ristipaineessa valtion taholta. Korona-epidemia, sen myötä kasvanut työttömyys ja verotulojen lasku vaikeuttavat kuntien tilannetta entisestään. Niinpä kunnat tarvitsevat vastuuntuntoisia, oman kunnan ja kuntalaisten hyvinvointia ajattelevia päättäjiä, jotka osaavat priorisoida tarpeet kuntalaisten parhaaksi niin, että jatkossakin pystytään turvaamaan laadukkaat kunnan peruspalvelut, asuitpa sitten missä päin tahansa Suomea.
Suomen Kansa Ensin r.p. kuntavaaliohjelman keskeiset tavoitteet:
TURVALLISUUS
Turvallisuus on ihmisen kaikkein tärkein perustarve ruoan, lämmön ja terveyden ohella. Me kaikki haluamme asua turvallisessa maassa, samoin haluamme että kotikuntamme kaduilla voimme liikkua turvallisesti kaikkina vuorokauden aikoina pelkäämättä joutua väkivallan kohteeksi, raiskatuksi jne. Katuturvallisuus on viimeisten vuosien aikana heikentynyt kaikkialla ja pahiten tämä koskettaa maamme suurimpia kaupunkeja. Syitä katuturvallisuuden heikkenemiseen ja väkivaltarikosten määrän kasvuun voimme etsiä muutamasta perussyystä. Yleinen henkinen pahoinvointi on maassamme kasvanut, syrjäytyminen ja eriarvoistuminen on lisääntynyt. Yksi merkittävä syy on hallitsematon maahanmuutto, joka sallittiin suurissa määrin maahamme 2015 ja sen päätöksen seurauksia kärsimme edelleen. Rajamme ovat saaneet olla auki koko maailmalle ja tämänhetkinen turvapaikkapolitiikka suorastaan kannustaa tulemaan Suomeen lupaamalla mm. täydet sosiaali- ja terveyspalvelut jopa laittomasti maassa oleville, kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille, joiden taustoista emme tiedä mitään. Laiton maassa olija on jatkossa otettava aina talteen, eikä hänelle tule tarjota kuin akuutti terveydenhoito kunnes hänet saadaan poistetuksi maasta. Suomen Kansa Ensin lähtee siitä, että valtion tasolla turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikka on muutettava uuteen uskoon. Meillä ei ole varaa velkarahalla ottaa tänne pakolaisia, vaan maamme taloustilanteen niin salliessa, voimme avustaa mieluummin pakolaisten lähtömaiden lähelle sijoittuville pakolaisleireille. Kuntien taakaksi ei saa sijoittaa pakolaisryhmiä, kun samaan aikaan kunnissa asuva kantaväestö joutuu odottamaan kunnan palveluita esim. terveydenhuollon puolella kohtuuttoman kauan. Kuntien on laitettava stoppi laittomien maahanmuuttajien palveluille. Maahanmuuttajille ei tule antaa erioikeuksia tai -vapauksia suomalaisiin nähden. Ns. positiivista syrjintää ei tule sallia mm. kuntien työllistämisessä. Laillisesti maassa ja kunnassa olevalle maahanmuuttajalle ei tule tarjota kotoutumista hidastavaa oman kielen- ja kulttuurin opetusta, vaan suomen kielen oppiminen on oltava keskiössä.
TYÖLLISYYS
Kuntien talous pohjautuu valtion antamiin rahoituksiin erilaisiin kohteisiin sekä keskeisimpänä kuntalaisten verotuottoon kunnalle. Verotuotot ovat suoraan yhteydessä kunnan työllisyyden tilanteeseen. Kuntien on edistettävä paikkakuntansa houkuttelevuutta ja toimintaedellytyksiä kaikin käytössä olevin keinoin. Paikallisilla yrityksillä on oltava mahdollisuus tuottaa kaupungin palveluita, kuitenkin suurella harkinnalla, tolkunpolitiikalla. Yhteiselle turvallisuudelle ja huoltovarmuudelle keskeiset vesi- ja sähkölaitokset on säilytettävä kunnan yhteisenä omaisuutena. Etätyömahdollisuuksia pitää luoda ja parantaa, panostaa teihin ja verkkoyhteyksiin sekä hyödyntää rohkeasti tekniikan mahdollisuuksia. Näin taataan paremmin myös asuminen ja työllistyminen kaikkialla Suomessa alueeseen katsomatta.
SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUT
Turvallisuuden ohella yksi keskeisimmistä asioista ihmisen elämässä on terveys. Kunnan lakisääteisenä tehtävänä on tuottaa laadukkaita terveys- ja sosiaalipalveluja. Suomen Kansa Ensin r.p. lähtee siitä, että tasavertaiset, laadukkaat ja tarpeenmukaiset palvelut on oltava jokaisen kuntalaisen saatavilla kohtuullisessa ajassa ”yhden luukun – taktiikalla”, niin ettei asiakasta pompotella paikasta toiseen. Palvelut pitää saada läheltä kaikenikäisille varallisuuteen katsomatta. Mielenterveyshoitoa tarvitseva kuntalainen tarvitsee palvelua välittömästi ja kunnan on tarjottava matalan kynnyksen hoitoa ensiavuksi. Päihdehoito ei saa sulkea samanaikaisia mielenterveyspalveluita pois. Puolue kannattaa terapiatakuuta hoitoon pääsyn takaamiseksi.
SIVISTYS – JA KOULUPALVELUT
Terveyspalveluiden ohella yksi keskeisimmistä kunnan tehtävistä on taata kuntalaisilleen laadukkaat, turvalliset koulupalvelut. Lyhyen tähtäimen säästöjä ei tule tehdä lasten ja nuorten kustannuksella mm. sulkemalla lähikouluja tai ns. kyläkouluja kunnan haja-asutusalueilla, vaan on katsottava tulevaisuuteen kokonaisuutena. Satsaus lapsen varhaisvuosiin niin varhaiskasvatuksessa kuin alakoululuokilla ”maksaa itse itsensä takaisin” pitämällä nuoret paremmin mukana, estäen syrjäytymistä ja monia sosiaalisia ongelmia ennakolta. Jokaisella lapsella ja nuorella on oltava oikeus omaan lähikouluun. Koulujen on taattava turvallinen opinpolku ja täysi nollatoleranssi koulukiusaamiselle. Kouluissa tapahtuneista vakavimmista kiusaamistilanteista ja rikoksista on aina tehtävä rikosilmoitus. Erityisopetusta on tarjottava erikseen sitä tarvitseville oppilaille omissa luokissaan huomioiden oppilaiden yksilölliset tarpeet. Tukiopetus on oppilaan oikeus ja siitä ei saa säästää oppilaiden kustannuksella. Riittävä määrä koulunkäynninavustajia on taattava, varsinkin ensimmäisille luokka-asteille.
LIIKENNE, KAAVOITUS JA ASUMINEN
Kunnan liikennejärjestelyiden on oltava toimivia ja järkeviä ja kaikkien kuntalaisten tavoitettavissa. Teiden kunnossapito kuuluu valtaosin kunnan vastuulle kaikkina vuodenaikoina. Julkisia liikennepalveluita tulee kunnassa mahdollisuuksien mukaan kehittää, mutta autoilua ei saa estää tai tehdä siitä kuntalaisille vaikeaa tai kallista. Mm. edulliset (tai mahdollisuuksien mukaan) ilmaiset parkkipaikat varmistavat osaltaan elävää keskustaa ja sen palveluiden hyväksikäyttöä monissa kaupungeissa. Mahdollisuuksien mukaan turvataan julkiset liikennejärjestelyt myös kaupunkien reuna-alueilla. Kunnan tulee mahdollistaa laadukas asuminen kaupungin eri osissa. Luonnonläheisen asumisen on oltava mahdollista mahdollisuuksien mukaan myös isoissa kaupungeissa. Kohtuuhintaisia asuntoja eri tarpeisiin tulee olla tarjolla sekä palveluita kattavasti kunnan eri alueilla. Kunnan tehtävänä on tehdä kaikkensa asunto- ja kaavoituspolitiikallaan, että kaupungin eri asuinalueet eivät eriarvoistu ja aiheuta sitä kautta lisää sosiaalisia ja yhteiskunnallisia ongelmia.
KUNTIEN TALOUS
Itsenäisen, hyvinvoivan kunnan edellytyksenä on hyvin hoidettu kunnan talous. Se puolestaan tuottaa yhteistä hyvää kaikille kuntalaisille ja luo edellytykset kunnan kehitykselle myös tulevaisuudessa. Kuntien velkaantuminen viimeisten vuosien aikana koskettaa yhä isompaa joukkoa kunnista. Järkevällä taloudenpidolla, laittamalla asiat tärkeysjärjestykseen, saadaan kuntatalous pidettyä tasapainossa tai ainakin vakautettua. Hulppeiden konserttisalien rakentaminen ei ole välttämätöntä (kulttuurin merkitystä ihmisen hyvinvoinnille väheksymättä), mutta esim. terveyskeskuksen toiminta on taattava ja laadukkaat vanhustenhoivapalvelut tuotettava. Säästetään mieluummin seinistä kuin palveluista. Hyväveli- ja siskosopimuksille on saatava loppu ja kaikenlaiseen korruptioon puututtava suoraan.
ILMASTOPOLITIIKKA
Suomalaiselle ilmasto- ja ympäristöasiat ovat jo luonnostaan tärkeitä. Valtaosa meistä asuu lähellä luontoa kaupungeissakin. Kierrätys on kuulunut useimpien suomalaisten elämään jo vuosikymmeniä. Jätteitä on lajiteltu pidempään kuin monissa muissa maissa. Tätä suuntausta pitää jatkaa. Suomalainen veronmaksaja on joutunut maksumieheksi ilmaston suhteen jo kohtuuttomasti. Enempää ei saa käydä suomalaisen veronmaksajan ja autoilijan lompakolle ilmaston vuoksi. Ihmisten oman auton käyttämistä ei saa hankaloittaa. Suhteettomalle ilmastovöyhötykselle ei saa antaa jalansijaa, tolkunpolitiikalla suojelemme omaa luontoamme seuraaville sukupolville riittävän hyvin. Lähituotantoa suosimalla, syömällä lähiruokaa teemme samalla huomaamattamme ilmastoystävällisiä tekoja ja samalla autamme paikallista yrittäjää koko asuinalueen hyväksi.
PAIKALLISDEMOKRATIA
Suomen Kansa Ensin r.p. ajaa tavoitteessaan suoraa demokratiaa eli sitovia kansanäänestyksiä Suomeen. Paikallistasolla kuntalaisten kuulemista, vaikuttamista ja osallistumista paikalliseen päätöksentekoon tulee kehittää ja lisätä. Sitä kautta yhteisöllisyys kasvaa. Nykyiset tekniset mahdollisuudet avaavat siihen kokonaan uusia mahdollisuuksia.
KUNTIEN IDEOLOGINEN OHJAUS
Kuntien pitää pysyä neutraalina erilaisten ideologisten trendien ja mm. vähemmistöjen arvopohjien liputtamisesta. Kunnan tehtävänä ei ole osallistua esim. Pride:n kaltaisiin marsseihin tai liputuksiin. Kuntien tehtävä on tukea, puolustaa ja tehdä työtä oman kuntansa kaikkien asukkaiden hyvinvoinnin edistämiseksi, suomalaisen elämäntavan, kulttuurin ja kotiseutuhengen vahvistamiseksi.