Pohtiva
Tulostettu Pohtiva - Poliittisten ohjelmien tietovarannosta
URL: www.fsd.tuni.fi/pohtiva/ohjelmalistat/STYP/1555

Suomalaisen Työn puolue

Yleisohjelma


  • Puolue: Suomalaisen Työn puolue
  • Otsikko: Yleisohjelma
  • Vuosi: 1932
  • Ohjelmatyyppi: yleisohjelma

Suomalaisen Työn puolue kutsuu mukaansa taloudelliseen itsenäisyystaisteluumme kaikkia suomalaisen työn ja suomalaisen tuotannon ystäviä.

Oikeisto-Työväen ja Talonpoikien puolue yhtynyt samoihin päämääriin pyrkivien kansalaisryhmien kanssa muodostan Suomalaisen Työn puolueen.

Suomi suureksi ja rikkaaksi kansalaisvaltioksi.

Suomalaisen Työn puolueen tarkoituksena on toimia laillista yhteiskuntajärjestystä, isänmaata ja uskontoa sekä hyviä tapoja tukevassa hengessä, tunnuslauseena: "Suomi suureksi ja rikkaaksi kansallisvaltioksi" ja omaksuen näihin päämääriin pyrkivän

YLEISOHJELMAN:

1.

Valtakunnan asioita on hoidettava niin, että päästään terveeseen kansantalouteen sekä maalla että merellä ja sitä tietä hyvinvointiin.

2.

Asutuskysymystä on hoidettava suunnitelmallisesti, väestölisäystä vastaavassa laajuudessa. Vankityövoima on mahdollisimman suuressa määrässä keskitettävä laajasuuntaisille asutustyömaille, vuorityöhön sekä liikenneväylien rakentamiseen.

3.

Valtakunnan työvoimaa on suojeltava ja tuotantotoimintaa siten ohjattava, että työmahdollisuudet aina ovat riittävän suuret. (Suomen hallitusmuodon 6 §.)

Ulkomaista työvoimaa sallittakoon vain kotimaisen ammattitaidon kohottamisessa tai uuden ammattialan oppimisessa.

4.

Puolue vaatii, että opetuslaitoksia ohjataan isänmaalliseen ja uskonnolliseen suuntaan, ja että ammattioppilaitokset kehitetään riittävän korkeata tasoa ja laajuutta edustaviksi. Ammattikasvatus on asetettava yleissivistyksen edelle.

5.

Valtion virkakoneistoa on kehitettävä ja annettava etusija virka-alan ammattipätevyydelle ja -kokemukselle. Virkamiesten (ja virkanaisten) tulee olla suomalaissyntyistä, ja mikäli mahdollista suomenkielisen koulun käyneitä eivätkä he saa kuulua mihinkään ulkomailla johdettuihin poliittisiin järjestöihin eikä myöskään valtiota tai uskontoa vastustaviin yhdistyksiin.

Virastohitauden ja muotojäykkyyden poistamiseksi on ohjesääntöjä jatkuvasti kehitettävä, mutta liian pitkälle kehitettyä työnjakoa, varsinkin pienissä virastoryhmissä, on vältettävä ja virkaväkeä erikoiskurssien ja luentojen avulla jatkuvasti opetettava riittävän monipuoliseksi ja työkykyiseksi.

6.

Yleinen äänioikeus on säilytettävä, mutta 40 vuotta täyttäneille on annettava kaksi ääntä.

Kansanedustajien, kunnanvaltuutettujen sekä kaikkiin vastuunalaisiin virkoihin nimitettävien tulee, mikäli mahdollista, olla vähintäin 35 vuotta täyttäneitä.

Johtavat virat, ollakseen aina pätevissä käsissä, on säännösteltävä lisäpalkkaviroiksi ja täytettävä ne vain 3-5 vuoden ajaksi kerrallaan.

7.

Kun Suomalaisen Työn puolue tahtoo talouselämää kehitettäväksi siten, että lisätty tuotanto kaikilla aloilla tulee mahdolliseksi, katsoo puolue syyn nykyiseen hyödykkeiden liikatuotantoon olevan niiden jakeluperusteissa ja vaatii jaon järjestämistä niin, että elintaso seuraa tuotteiden lisääntymistä, kulutuksen lisäämiseksi tuotantoa vastaavassa määrässä.

8.

Verolakeja on siten muutettava, että yhtenäiset ja tasapuoliset verotussuhteet saavutetaan.

9.

Tullilainsäädäntöä on voimakkaasti kehitettävä ylellisyyttä vastustavaan ja kansallista tuotantoa- kohottavaan suuntaan.

10.

Koronkiskontaa ja muuta keinottelua sekä epärehellistä liiketoimintaa tehokkaalla tarkkailulla ja riittävän suurilla vero- ja sakkotoimenpiteillä pidettävä kurissa.

11.

Vanhuudenvakuutus ja muut huoltovakuutukset on mahdollisuuksien mukaan säädeltävä.

12.

Valtakunnan puolustuslaitos on pidettävä maan olosuhteiden edellyttämässä vahvuudessa ja kunnossa.

13.

Kansojen itsemääräämisoikeuden hyväksi on työskenneltävä. Vähemmistökansallisuuksien oikeudet on tunnustettava, mutta ei enemmistökansallisuuksien etujen kustannuksella.

14.

Suomalaisen Työn puolue toteaa vastustajikseen kaikki ne kansalaiset, liikkeet, yhteisöt ja puolueet, joiden toiminta tavalla tai toisella huonontaa valtakunnan työoloja, itsenäistä elinkeinoelämää tai heikontaa valtakunnan puolustuslaitosta.