FSD Bulletin

Numero 14 (2/2004)
10.9.2004

ISSN 1795-5254

etusivu
uusimmat aineistot
aikaisemmat lehdet
toimitus

» uusin lehti

Tietoarkisto on FSD:n verkkotiedotuslehti, jonka syksyn erikoisnumero ilmestyy myös painettuna. Lehdessä on artikkeleita ja uutisia tutkimus- ja arkistotoiminnan eri alueilta. Tietoarkiston ilmestymisestä tiedotetaan sähköpostilistallamme. Painetun Tietoarkisto-lehden voi tilata maksutta osoitteesta fsd@tuni.fi.


FSD

Yhteiskuntatieteellinen
tietoarkisto
s-posti: fsd@tuni.fi

Tietosuoja


Matkakertomus: IASSISTers Amerikan maitomaassa

IASSIST 2004, Madison, Wisconsin, 25.-28.5.2004

Mari Kleemola  |  Helena Laaksonen 10.9.2004

Tietoarkistoalan kansainvälinen ammatillinen järjestö IASSIST juhlii tänä vuonna 30-vuotista toimintaansa. Toukokuisessa konferenssissaan se suuntasi menneisyyden kautta tulevaisuuteen otsikolla Data Futures: Building on 30 Years of Advocacy. Tällä kertaa kokoonnuttiin parinsadan edustajan voimin Madisonissa Wisconsinin osavaltiossa, Amerikan maitomaassa.

Uusille jäsenille osallistuminen juuri tähän konferenssiin antoi sopivan tietopaketin järjestön toiminnasta ja kehityksestä. Paikalla oli muiden muassa joukko entisiä puheenjohtajia kertomassa kokemuksistaan järjestön johdossa. Vuosien varrella kerääntynyttä kuvamateriaalia esiteltiin huvittuneeseen kyllästymispisteeseen asti.

FSD:stä mukana oli kolme edustajaa. Jouni Sivonen esitteli tietoarkiston uutta, tänä kesänä käyttöön otettua operationaalista TiipiiII-tietokantaa, jonka käyttöliittymä toteutettiin FSD:n ja Tampereen yliopiston tietojenkäsittelytieteen opiskelijoiden yhteisprojektina. Mari Kleemola osallistui konferenssin yhteydessä järjestettyyn DDI-allianssin kokoukseen. Allianssi kehittää yhteiskuntatieteellisten tutkimusaineistojen kuvailuun tarkoitettua DDI-formaattia. Helena Laaksonen oli mukana eurooppalaisten data-arkistojen yhteisen Madiera-projektin tiimoilta.

Madiera-projekti hyvin esillä

Konferessissa oli runsaasti eurooppalaisten data-arkistojen edustajia. Madiera-hankkeen tuotteita ja etenemistä esiteltiin useissa sessiossa.

Madierassa mukana oleva Nesstar Ltd esitteli Internet-ympäristöön tarkoitettua Nesstar-hakusovellusta ja -palvelinta sekä aineistojen metadatan tuottamiseen tarkoitettua Nesstar Publisher -ohjelmaa. Nesstarin käyttäjäryhmän kokous sai odotettua suuremman suosion, ja hiostavassa seminaarihuoneessa alkoivat paikat loppua lattialtakin. Onneksi esittelypöydän ääreen pääsi myöhemmin esittämään lisäkysymyksiä.

Madieran lisäksi konferenssin eri sessioissa esiteltiin lukuisia muita hankkeita ja teknisiä ratkaisuja, jotka helpottavat tutkimusaineistojen saatavuutta ja parantavat käytettävyyttä. Suurin osa konferenssin esityksistä on verkossa.

Muuta ja juustoa

Tamperelaiselle osallistujalle Madison tuntui kotoisalta. Kaupungin keskusta sijaitsee kannaksella kahden järven välissä ja asukaslukukin on Tampereen luokkaa, noin 200 000.

Spotted Cow steppaa

Oudointa oli amerikkalainen ylitsevuotavan ystävällinen ja avulias palvelu, myös silloin kun tippiä ei ollut odotettavissa. Ilmasto yllätti vähemmän positiivisesti. Tornadovaroitukset olivat jokapäiväisiä, kun ukkosrintamat pyyhkivät keskilännen yli milloin lähempänä, milloin kauempana Madisonista.

Madison ottaa kaiken irti asemastaan Amerikan "maitomaan" pääkaupunkina: lehmiin ja maitotuotteisiin viittaavaa turistitavaraa myytiin joka paikassa. Suosittu paikallinen olutmerkkikin on nimeltään Spotted Cow ja jalkapallojoukkueen kannattajat käyttävät juustohattuja (cheesehead). Konferenssiväki tutustutettiin myös paikalliseen maatilamatkailuun. Koko joukko kuljetettiin koulubusseilla Eugster's Farm Marketiin päivälliselle. Yhteistanssien lisäksi näimme täplikkään lehmän steppaavan.

Seuraava IASSIST-konferenssi järjestetään Euroopassa, Skotlannin Edinburghissa teemalla Evidence and Enlightenment.

Lisätietoja

»Konferenssiesitykset verkossa: IASSIST 2004
»Tietoa Wisconsinista
»Madisonin kaupunki
»IASSIST