KvantiMOTV SPSS-opas

Ajankohtaista | MOTV-lista | Palaute

Menetelmäopetuksen tietovaranto - SPSS-opas

Harjoitusaineiston lataaminen verkosta

Tässä ohjeessa käytetään esimerkkinä World Value Survey 1996 -osa-aineistoa (osaWVS.sav tai osaWVS.por). Aineistot ovat saatavilla kahdessa eri SPSS-tallennusmuodossa. Portable-tiedostot avautuvat SPSS:n eri versioilla ja myös useilla muilla tilasto-ohjelmistoilla.

Käyttäjän on lähes aina järkevintä tallentaa aineisto ensin oman työskentelykoneensa kiintolevylle ja avata se sieltä SPSS-ohjelmaan, sen sijaan että avaisi aineiston suoraan verkosta. Aineiston voi tallentaa myös sopivalle siirtomedialle (esimerkiksi USB-tikulle), jos sitä on tarpeen siirtää koneelta toiselle.

Lue ensin ohjeet ja hae vasta sitten tarvitsemasi aineisto.


Ladataan SPSS SAV-tiedosto

Käytettävän SPSS-aineiston tiedostotunniste on .sav. Selaimet eivät osaa näyttää tällaista tiedostoa, joten tiedosto kannattaa tallentaa kiintolevylle tai siirrettävälle tallennusvälineelle (yleisimmin USB-tikku) tilasto-ohjelmassa avaamista varten. Kun klikkaat harjoitusaineistosivun 'osaWVS.sav-aineisto' -linkkiä, avautuu seuraavanlainen (tai vastaava) ikkuna:

Opening osaWVS.sav -ponnahdusvalikko

Jos koneeseen on asennettu SPSS-ohjelmisto sen pitäisi näkyä käytettävänä ohjelmana Open with -valinnan jälkeen. Tallennetaan nyt aineisto kuitenkin tulevaa käyttöä varten, joten valitse Save File, paina OK ja valitse avautuvasta ikkunasta tallennushakemisto.

Jos haluat tallentaa aineiston käyttämällesi tietokoneelle, C-levyn Temp-hakemisto on hyvä paikka, jollei sinulla ole erillistä omaa työhakemistoa (Omat tiedostot / My Documents) käyttämälläsi koneella tai verkkolevyllä. Mikäli haluat käyttää aineistoa jatkossa myös muilla koneilla, on helpointa tallentaa aineisto esim. USB-tikulle. Kun haluamasi hakemisto on valittu, klikkaa Save-painiketta.

Save As...-ikkuna

Aineisto on nyt tallennettu. Voit palata harjoituksiin ja/tai jatkaa aineiston avaamiseen SPSS-ohjelmaan.

Ladataan SPSS Portable-tiedosto

SPSS Portable -tiedosto ladataan klikkaamalla harjoitusaineistosivun osaWVS.aineiston 'por'-linkkiä hiiren oikealla napilla ja valitsemalla avautuvasta ponnahdusvalikosta 'Save Link As/Save Target as...'. Myös .sav-tiedostot voidaan ladata ja tallentaa tällä tavoin, erityisesti silloin jos koneessa ei ole SPSS-ohjelmaa, eikä se tunnista .sav-päätettä.

Valitse avautuvasta ikkunasta sopiva tallennushakemisto. Tallennushakemiston tai -välineen valinnasta on kerrottu yllä .sav-tiedoston lataamisen yhteydessä.

Jos tallensit .por-muotoisen aineiston, avaa se nyt tilasto-ohjelmaasi ja ja tallenna se ohjelman omaan tallennusmuotoon. Useimmiten tämä käy valitsemalla File-valikosta Save As... Perehdy käytössäsi olevan ohjelman omiin ohjeisiin.

Jatka aineiston avaamiseen SPSS-ohjelmaan.


viimeksi päivitetty 2013-06-06

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto Menetelmäopetuksen tietovaranto - SPSS-opas
FSD