Teksti: Hannele Keckman-Koivuniemi

Etsivä löytää aineistot nyt Ailasta

Yhteiskuntatieteellisen tietoarkiston asiakkaat ovat voineet ladata aineistoja suoraan verkosta palveluportaali Ailan kautta toukokuusta lähtien. Syyskuun alkuun mennessä rekisteröityneitä asiakkaita on parisen sataa ja ladattujen aineistojen määrä on lähes 300.

Kesäkuukausina aineistoja on ladattu pääasiassa tutkimuskäyttöön. Tietoarkiston asiakaspalvelu odottaakin aineistojen lataamisen kiihtyvän, kun opiskelu yliopistoissa ja korkeakouluissa kunnolla käynnistyy.

Aila siirsi tietoarkiston kertaheitolla nykyaikaan korvatessaan vanhan paperilomakejärjestelmän. Ailassa voi etsiä tietoarkistoon arkistoituja kvantitatiivisia ja kvalitatiivisia tutkimusaineistoja, tutustua niiden kuvailutietoihin ja ladata niitä käyttöehtojen mukaisesti ja maksutta. Käyttöliittymän kielet ovat suomi ja englanti.

Aineistoja eri käyttötarkoituksiin, vapaastikin

Aineistoilla on erilaisia, tekijöiden asettamia käyttöehtoja. Osa aineistoista on saatavissa opetukseen, opiskeluun ja tutkimukseen, osa vain tutkimukseen. Aineistoja pääsee lataamaan rekisteröidyttyään palveluun.

Tutkimuksella tarkoitamme yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa tai niihin rinnastettavissa organisaatioissa tehtävää työtä, jossa etsitään vastauksia asetettuihin kysymyksiin oman oppiaineen menetelmin ja aineistoa järjestelmällisesti analysoiden. Opetus on yliopistossa, ammattikorkeakoulussa tai niihin rinnastettavassa organisaatiossa annettavaa oppiaineen tai menetelmien koulutusta. Opiskelulla tarkoitamme yliopistossa, ammattikorkeakoulussa tai niihin rinnastettavassa organisaatiossa opettajan johdolla suoritettavia opintoja.

Joitakin aineistoja voi saada käyttöönsä vain erillisellä luvalla. Ailassa on myös vapaasti saatavilla olevia aineistoja, jotka voi ladata rekisteröitymättä.

Ailasta aineistoa lataavat asiakkaat sitoutuvat noudattamaan myös aineistojen yleisiä käyttöehtoja ja palvelun käyttöehtoja.

Etuja asiakkaille ja tietoarkistolle

Yliopistojen ja korkeakoulujen henkilökunta ja opiskelijat voivat rekisteröityä ja kirjautua Ailan käyttäjiksi omilla käyttäjätunnuksillaan. Muut asiakkaat hakevat Ailan käyttäjätunnusta Tietoarkiston asiakaspalvelusta.

Asiakkaalle Aila tarjoaa aiempaa helpomman ja nopeamman tavan löytää ja saada käyttöönsä aineistoja. Tietoarkistossa puolestaan aineiston luovutuksesta vapautui resursseja vaativampiin asiakas- ja tietopalvelutehtäviin.

Aineisto hakusessa?

Aila on nopein tapa selata, hakea ja ladata tietoarkistoon arkistoituja aineistoja. Siellä on kolme hakuvälinettä: aineisto-, muuttuja- ja eksperttihaku. Ailassa voi myös selailla aineistojamme aineiston numeron, nimen, tyypin tai julkaisupäivämäärän mukaan. Asiakaspalvelu auttaa mielellään aineiston etsimisessä.

Meidän Ailaakin kasvattaa koko kylä

Aila luotiin alusta loppuun - suunnittelusta toteutukseen - tietoarkiston henkilökunnan yhteisenä ponnistuksena ja tiiviissä kansainvälisessä yhteistyössä. Se oli Suomen Akatemian rahoittaman Tietoarkisto 2015 -projektin kärkihanke.

Kuten lapset aina, Ailakin kasvaa ja kehittyy koko ajan. Lähiaikoina lisäämme Ailaan uusia hakuominaisuuksia ja ohjeistuksia. Tietoarkisto ottaa mielellään vastaan palautetta ja ehdotuksia Ailan kehittämiseksi.

Ihmetteletkö palveluportaalin nimeä? Aila voisi olla lyhenne, mutta todellisuudessa se on pelkästään erisnimi. Nimen valitsi tietoarkiston henkilökunta äänestämällä useista nimiehdotuksista. Ailamme ensimmäistä nimipäivää juhlitaan 17.9.2014 uuden aineistopalkinnon merkeissä.

Lisätietoja