Pääkirjoitus 1/2014

Tietoarkisto 15 vuotta

Sami Borg

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto juhli 15-vuotista taivaltaan viime toukokuussa. Toiminnan avajaiset pidettiin isomman kaavan mukaan keväällä 1999, jolloin juhlapuheen piti nuori opetusministeri Olli-Pekka Heinonen. Juhlista palattiin nopeasti arkeen. Oli etuoikeus päästä rakentamaan yhdessä porukkamme kanssa kokonaan uutta valtakunnallista palvelua.

Tähänastista matkaamme voi arvioida monin kriteerein. Tärkeimpiä ovat palvelujen kysyntä ja asiakkaiden palaute, jotka molemmat ovat olleet ilahduttavan rohkaisevia. Yksikkömme perustehtävät ovat pysyneet jokseenkin muuttumattomina mutta palvelut ovat laajentuneet ja monipuolistuneet huomattavasti. Siitä kertovat monet tämän tietoarkistolehden jutut.

Olemme pyrkineet pitämään oikean palvelumielen esillä. Hyvällä tuulella hommat etenevät. Vakityöntekijöistä vain kolme on siirtynyt töihin muualle. Aloitimme vuosituhannen vaihteessa kymmenellä kokoaikaisella työntekijällä, ja nyt meitä on viisitoista. Projektiväki ja muut määräaikaiset mukaan lukien töissä on nykyisin parikymmentä kokoaikaista henkilöä, eli henkilöstömäärä on tuplaantunut. Tähän on vaikuttanut myös Suomen Akatemian tutkimusinfrastruktuurirahoitus, jonka turvin palvelujamme on kehitetty voimakkaasti kuluvalla vuosikymmenellä.

kuvituskuva

Suuntasimme 15-vuotisjuhlamme tällä kertaa erityisesti omille ja entisille työntekijöillemme. Nykyporukkaa ja muita meillä vähintään muutamia kuukausia työskennelleitä oli paikalla lähes puolen sataa. Sellaisessa joukossa tuntee voimaantuvansa. Tietoarkiston tavoitteiden kannalta tärkeiden viestinviejien joukko kasvaa koko ajan.

Lue lisää

Sami Borg
Johtaja