Tietoarkisto arkistoi ja välittää tutkimusaineistoja tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun
Tutustu Tietoarkiston tarjoamiin maksuttomiin palveluihin
Tietoarkiston tehtävä
Missiomme on vaalia ja säilyttää pitkäaikaisesti käyttökuntoisena erityisesti suomalaisen yhteiskunnan, ihmisten ja kulttuuristen ilmiöiden tutkimiseksi kerättyjä tutkimusaineistoja.
Avainlukuja
2 032
41 800
398 000
Uusimmat aineistot Ailassa
- Kvantitatiivinen aineisto: Lastensuojelun ympärivuorokautiset palvelut: palveluntuottajat 2020
- Kvantitatiivinen aineisto: Lastensuojelun ympärivuorokautiset palvelut: asuinyksiköt 2020
- Kvantitatiivinen aineisto: Lastensuojelun ympärivuorokautiset palvelut: toimintayksiköt 2020
- Kvantitatiivinen aineisto: Lastensuojelun ympärivuorokautiset palvelut: kunnat 2020
- Kvantitatiivinen aineisto: Toisen asteen koulutuksen mielikuvakysely: ammatillisessa koulutuksessa tai lukiossa toista vuotta …
- Kvantitatiivinen aineisto: Perspektiivin vaikutukset ruumiillistumiseen virtuaalitodellisuudessa 2023
- Lisää aineistoja palveluportaali Ailassa
- Kvantitatiivinen aineisto
- Kvalitatiivinen aineisto
Jäsenyydet ja yhteistyötahot
Ajankohtaista
- Tiedote: Projektiassistentin määräaikainen tehtävä
- Blogiteksti: Tietoarkistoblogi: Rakasta dataa! Love Data Week muistutti, että datasta pitää pitää huolta
- Tiedote: Tietoarkistoon tallennettujen aineistojen käytön kasvu jatkui vuonna 2024
- Tiedote: Katkoja Tietoarkiston verkkopalveluissa 20.-21.2.2025
- Tiedote: Tietoarkiston AIMS 2030 -kehittämishanke alkaa
- Tiedote: Tietoarkisto muuttaa maaliskuussa
- Lisää ajankohtaisia asioita
Tietoarkisto palvelee
Tutkimusaineistojen arkistointiin ja jatkokäyttöön liittyvien perustehtäviensä ohella Tietoarkisto tarjoaa myös useita muita palveluita tutkijoille, opiskelijoille ja kaikille erityisesti tutkimusaineistoihin liittyvistä kysymyksistä kiinnostuneille.
-
Aila
Ailassa Tietoarkistoon tallennetut tutkimusaineistot ovat maksutta saatavilla kunkin aineiston käyttöehtojen mukaisesti. Ailassa on runsaasti sekä kvantitatiivisia että kvalitatiivisia tutkimusaineistoja. Rekisteröityneitä käyttäjiä on kaikista suomalaisista yliopistoista ja ammattikorkeakouluista.
-
Aineistonhallinnan käsikirja
Tietoarkiston asiantuntijoiden laatimassa verkkokäsikirjassa on konkreettisia ohjeita sähköisen tutkimusaineiston hallintaan aineiston elinkaaren kaikissa vaiheissa. Täältä löydät yksityiskohtaisia neuvoja vaikkapa Suomen Akatemian vaatiman aineistonhallintasuunnitelman laatimiseen.
-
Tietopalvelu
Asiakaspalvelijamme neuvovat mielellään tutkimusaineistoihin liittyvissä kysymyksissä. Kaipaatko apua aineistonkeruun suunnitteluun, aineistonhallintaan tai pitkäaikaissäilytykseen? Etkö löydä tutkimukseesi sopivaa aineistoa? Ota yhteyttä, niin autamme.
-
Penna
Penna helpottaa kirjoitusaineistojen keräämistä ja arkistointia. Tietoarkisto huolehtii Pennalla tehtävän kirjoitusaineiston keruun teknisestä toteutuksesta ja arkistointiluvista. Kaikki Pennan avulla kerätyt aineistot arkistoidaan Tietoarkistoon, mikäli kirjoittajat ovat antaneet arkistointiin luvan ja aineistoa kertyy riittävästi.
-
Pohtiva
Poliittisten ohjelmien tietovaranto Pohtivaan on koottu suomalaisten puolueiden ohjelmia ja muita keskeisiä poliittisia tekstejä. Varannossa on poliittisia ohjelmia aina 1800-luvun lopulta nykypäivään ja kokoelma karttuu jatkuvasti.
-
Tutkimusmenetelmien verkkokäsikirja
Tutkimusmenetelmien verkkokäsikirja koostuu laadullisen ja määrällisen tutkimuksen osioista. Ajantasaiset menetelmätekstit, harjoitukset ja harjoitusaineistot sopivat korkeakoulujen opintovaatimuksiin menetelmäopetuksessa tai itseopiskeluun erityisesti ihmistieteiden alalla.
-
MOTV
Menetelmäopetuksen tietovaranto on Tietoarkiston vanhempi kvantitatiivisten ja kvalitatiivisten tutkimusmenetelmien verkko-oppikirja. Suosittelemme ensisijassa uuden Tutkimusmenetelmien verkkokäsikirjan käyttöä.
-
CESSDAn palvelut
CESSDA on eurooppalaisten yhteiskuntatieteellisten tietoarkistojen muodostama infrastruktuuri, joka tarjoaa maksuttomia aineisto- ja koulutuspalveluita. Suomi on CESSDAn jäsen ja Tietoarkisto Suomen kansallinen palveluntuottaja. CESSDAn kautta pääsee suoraan eurooppalaisten tutkimusaineistojen kuvailuihin.
-
Loda
Loda-portaali tarjoaa tutkijoille mahdollisuuden tarkastella, vertailla ja hakea Tietoarkistoon arkistoitujen pitkittäisaineistojen muuttujatietoja. Palvelu kattaa toistaiseksi eduskuntavaalitutkimuksen muuttujatiedot vuosilta 2003–2019.
-
Tutkimusaineistojen arkistointi
Tietoarkisto huolehtii luotettavasti sähköisen aineistosi pitkäaikaissäilytyksestä ja avaamisesta. Teemme aineistosta jatkokäyttöön sopivan version, hoidamme kuvailutyön puolestasi, ja varmistamme, että aineisto on helposti löydettävissä ja käytettävissä sovittujen ehtojen mukaisesti.
-
Tietomilli
Tietomilli Mielipidepuntarissa suomalaisilta kerätty mielipidetutkimustieto on täysin avoimesti kenen tahansa käytettävissä. Tietomillissä aineistoja pystyvät analysoimaan myös ne, jotka eivät hallitse tilasto-ohjelmia. Palvelu sopii hyvin esimerkiksi koulujen opetuskäyttöön.