Vaikuttavuus
Aineistoja ja palveluita yhteiseksi hyödyksi.
Tietoarkisto on vastuullinen ja luotettava
Tietoarkisto on ollut olennainen osa suomalaista tutkimusdatainfrastruktuuria jo vuodesta 1999. Olemme avoimen tieteen edelläkävijä kansallisesti, Euroopassa ja kansainvälisesti. Tavoitteemme on datan ja sen pitkäaikaissaatavuuden vaikuttavuuden maksimointi.
Kasvava ja monimuotoinen käyttäjäkunta
Tietoarkiston aineistovarannossa on noin 2 000 tutkimusaineistoa ja 400 000 muuttujaa. Aila-portaalista ladataan dataa tuhansia kertoja joka vuosi. Ailaan lisätään noin sata aineistoa vuosittain.
Ailassa on yli 5 000 rekisteröitynyttä käyttäjää noin 250 organisaatiosta eri puolilta maailmaa ja eri tieteenaloilta sosiologiasta ja politiikantutkimuksesta kasvatus-, terveys-, talous- ja luonnontieteisiin. Pääosa käyttäjistä tulee suomalaisista yliopistoista. Sivupyyntöjä Ailaan kohdistuu vuosittain jopa 700 000. Noin viidesosa datan latauksista tapahtuu Ailan englanninkielisen käyttöliittymän kautta.
Aloitimme täysin vapaasti käytettävän CC BY 4.0 -lisensoidun datan tarjoamisen joulukuussa 2020. Muutos on sekä lisännyt Ailan käyttöä että laajentanut käyttäjäkuntaa tiedeyhteisön ulkopuolelle.
Näkyvyyttä ja tyytyväisiä asiakkaita
Erilaisten yhdyspintojen kautta aineistojen kuvaileva metadata siirtyy kansallisiin ja kansainvälisiin luetteloihin, esimerkiksi Etsimeen (Avautuu uuteen välilehteen) , Finnaan (Avautuu uuteen välilehteen) ja CESSDAn dataluetteloon (Avautuu uuteen välilehteen) . Tietoarkiston kehittämä Kuha2 (Avautuu uuteen välilehteen) on sovelluskokonaisuus metadatan jakamiseen
Tutkimusdatan lisäksi tarjoamme monia palveluja ja oppaita aineistojen hallintaan datan elinkaaren eri vaiheissa. Verkkopalveluissamme onkin yli kaksi miljoonaa käyntiä vuosittain.
Asiakkaat kokevat Tietoarkiston palvelut tarpeellisiksi ja asiakastyytyväisyys on korkealla tasolla. Vuoden 2023 asiakaskyselyssä 90 % vastaajista oli hyvin tai melko tyytyväisiä palveluihimme ja yli 90 % koki, että ne edesauttavat avointa tiedettä ja suomalaisen tieteen kehitystä.
Julkaisemme toimintaluvut kattavasti vuosikertomuksissamme.
Käyttäjätarinoita
Vaikka hankkeesta aika jättää, jäävät aineistot elämään
Kaikki alkoi siitä, kun tallensin vuonna 2017 pro gradu -tutkielman kyselyaineiston...
Kokemuksia haastatteluaineiston arkistoimisesta TYKYTUO-hankkeessa.
Tietoarkisto linkittää julkaisut, datat ja tekijät
Tietoarkistoon tallennettuja tutkimusaineistoja on hyödynnetty yli 5 000 julkaisussa. Datasta laadittu kuvailu sisältää aina tiedot datan tuottajista ja dataan liittyvistä julkaisuista. Näin on mahdollista linkittää data, tekijät ja julkaisut. Käytämme pysyviä tunnisteita tekijöiden ja datojen yksilöimiseen. Datoista tehtyjä julkaisuja voi hakea Ailassa.
Tietoarkistossa ei ole tutkimushenkilöstöä, mutta asiantuntijamme osallistuvat aktiivisesti alamme käytäntöjen ja standardien kehittämiseen mm. erilaisissa hankkeissa ja työryhmissä. Henkilökunnan julkaisuja voi selata Tampereen yliopiston tutkimustietojärjestelmässä (Avautuu uuteen välilehteen) .
Avoimet aineistot mahdollistavat virheiden tunnistamisen
THL:n rahapeliaiheisten väestötutkimusten aineistot ovat avoimesti Tietoarkistossa tutkijoiden käytettävissä. Läpinäkyvyys mahdollisti poikkeuksellisen virheen tunnistamisen ja korjaamisen.
Koulutus ja tietämyksen siirto
Tuemme koulutusta ja oppimista tarjoamalla tutkijoille, opiskelijoille ja opettajille datan ja henkilökohtaisen neuvonnan lisäksi avoimesti saatavilla olevat Aineistonhallinnan käsikirjan ja Tutkimusmenetelmien verkkokäsikirjan.
Edistämme avointa tiedettä ja FAIR-periaatteiden toimeenpanoa olemalla merkittävä osa paikallista, kansallista, eurooppalaista ja kansainvälistä tutkimusdataekosysteemiä. Palvelumme ja asiantuntemuksemme ovat kysyttyjä. Asiantuntijamme ovat olleet vahvasti mukana tekemässä muun muassa kansallista avoimen tieteen ja tutkimuksen viitearkkitehtuuria (Avautuu uuteen välilehteen) , ohjetta tutkimusaineistojen kuvailuun (Avautuu uuteen välilehteen) ja ihmiseen kohdistuvan tutkimuksen eettisiä periaatteita PDF (Avautuu uuteen välilehteen) .
Euroopassa vaikutamme erityisesti CESSDA ERICin (Avautuu uuteen välilehteen) kautta ja muun muassa EOSCin FAIR-työryhmässä (Avautuu uuteen välilehteen) . Kansainvälisellä tasolla olemme DDI-metadatastandardeja kehittävän DDI-allianssin (Avautuu uuteen välilehteen) jäsen ja asiantuntijamme ovat sertifiointiorganisaatio CoreTrustSealin (Avautuu uuteen välilehteen) hallituksessa.
Tietoarkiston kehittämät sovellukset tutkimusdatan ja niiden metatietojen käsittelyyn julkaistaan avoimen lähdekoodin ohjelmistoina aina kun mahdollista.
Rakennamme ja kehitämme palveluita, teknisiä ratkaisuja, standardeja ja parhaita käytäntöjä sekä osana perustyötämme että erityisesti erilaisissa kansallisissa ja eurooppalaisissa hankkeissa.
Pelitutkija syventyy pelaamisen terveyteen
Avoimet aineistot säästävät resursseja ja Tietoarkiston asiantuntijat tuovat lisäkerroksen luotettavuuteen ja turvallisuuteen.
Aineistonkeruu Pennalla tuotti ennätyksellisen kirjoitusaineiston
Tietoarkiston kirjoitusaineistojen keruutyökalulla on kerätty jo kymmenittäin kirjoitusaineistoja.
Kestävä kehitys ja vihreä siirtymä
Edistämme kestävän kehityksen tavoitteita turvaamalla avoimen tieteen kulttuuria (Avautuu uuteen välilehteen) . Hankkimalla, kuratoimalla ja tarjoamalla jatkokäyttöön tutkimusaineistoja sekä tehostamme jo kerätyn datan käyttöä että vähennämme tarvetta kerätä uusia datoja. Kokoelmassamme on runsaasti dataa, joka soveltuu esimerkiksi ympäristöön ja vihreään siirtymään liittyvien aiheiden tutkimiseen. Tuemme koulutusta (Avautuu uuteen välilehteen) tarjoamalla erilaisia tietoresursseja ja oppimismateriaaleja.
Olemme sitoutuneet Tampereen yliopiston ekologisen vastuun tavoitteisiin (Avautuu uuteen välilehteen) ja tuemme hybridityötä sekä kannustamme virtuaaliseen osallistumiseen matkustamisen sijasta. Hyödynnämme tutkimusdatan säilyttämisessä kansallista PAS-palvelua, jonka hiilijalanjälki on pieni (Avautuu uuteen välilehteen) .
Aikasarja mahdollistaa vertailun
Valmiiksi kumuloidun ISSP:n aineiston avulla pääsee matalalla kynnyksellä kiinnostavien, ajallisesti ja kansainvälisesti vertailevien tutkimusasetelmien kimppuun.
Kvalidatan arkistoinnin edelläkävijä
Tietoarkisto on yksi kolmesta National Human Genome Research Instituten suosittelemasta repositoriosta kvalitatiivisen datan arkistointiin Yhdysvaltojen ulkopuolella.
Ovi eurooppalaisiin tutkimusinfrastruktuureihin
CESSDAn kautta Tietoarkisto on osa eurooppalaista tutkimusinfrastruktuuria, jonka yhteiset käytännöt ja palvelut tarjoavat synergiaa ja tuovat tehokkuutta.