Tietopalvelu

Tietopalvelun asiakaspalvelijoilta saat henkilökohtaista palvelua Tietoarkiston tarjoamien palvelujen käytössä.

Maksuton tietopalvelu neuvoo ja auttaa

Tietoarkisto neuvoo ja auttaa tutkimusaineistojen haussa ja käytössä. Maksuttomasta tietopalvelusta saat asiantuntevia neuvoja tutkimusaineistojen tallentamisesta Tietoarkistoon, aineistonhallinnasta ja aineistojen pitkäaikaissäilytyksestä. Lisäksi autamme aineistonkeruun ja tutkittavien informoinnin suunnittelussa sekä tutkimusaineistoihin liittyvissä eettisissä ja juridisissa kysymyksissä.

Voit kysyä asiakaspalvelijoilta apua myös ulkomaisten aineistojen etsimiseen tai itsenäiseen tiedonhakuun.

Tietoarkiston asiakaspalvelu

sähköposti: asiakaspalvelu.fsd ( at ) tuni.fi
puhelin: +358 29 452 0411

Tallennamme asiakasviestit tietokantaamme varmistaaksemme mahdollisimman nopean palvelun ja sisäisen työnjaon asiakaspalvelussamme.

Näin löydät sopivan aineiston

Etsitkö aineistoa tutkimukseen, opiskeluun tai opetukseen? Jos sopivaa aineistoa ei tunnu löytyvän, ota yhteyttä tietopalveluumme.

Aineiston etsimistä helpottaa, kun sinulla on vastaukset seuraaviin kysymyksiin:

  • Mikä on tutkimusongelmasi?
  • Ketä tai mitä tutkit?
  • Mitkä ovat tutkimuksesi keskeiset teemat?
  • Etsitkö kvalitatiivista vai kvantitatiivista tutkimusaineistoa?
  • Millaisia haastattelu- tai lomakekysymyksiä etsit?
  • Mitä ajankohtaa tai ajanjaksoa tutkit?
  • Teetkö vertailuja eri maiden välillä?

Selvitä myös työsi aikataulu aineistoa valitessasi. Suurin osa Tietoarkiston aineistoista on käytettävissä heti kunkin aineiston käyttöehtojen mukaisesti, mutta joitakin aineistoja voit saada käyttöösi vain erillisellä luvalla.

Hakuvälineet

Palveluportaali Aila on paras paikka tapa hakea aineistoista monipuolisesti. Aineistot ladataan myös Ailasta. Ailassa on kolme hakutoimintoa: perushaku, tarkennettu haku ja asiantuntijahaku. Voit hakea aineistokuvauksista, kysymyksistä ja muuttujista sekä julkaisutiedoista. Tuloksia voidaan rajata tiedon tyypin tai saatavuuden tai tiedostojen kielen mukaan.

Ailan aineistoluettelo sisältää listaukset arkistoiduista aineistoista muun muassa otsikoittain, tieteenaloittain, asiasanoittain ja sarjoittain. Lisäksi voit selata luetteloa aineiston nimen, julkaisupäivämäärän, avainsanan, tieteenalan tai sarjan mukaan. Teemaperustaisesti aineistoja on esitelty myös Aineistoja teemoittain -sivuillamme.

Finna (Avautuu uuteen välilehteen) tarjoaa pääsyn arkistojen, kirjastojen ja museoiden aineistoihin ja palveluihin. Myös Tietoarkiston suomenkieliset aineistokuvailut löytyvät Finnasta.

Etsin (Avautuu uuteen välilehteen) on väylä suomalaisten korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten tuottamiin tutkimusaineistoihin. Tietoarkiston suomenkieliset aineistokuvailut löytyvät myös Etsimestä.

tiedejatutkimus.fi (Avautuu uuteen välilehteen) on opetus- ja kulttuuriministeriön palvelu, joka kokoaa ja jakaa tietoa Suomessa tehtävästä tutkimuksesta. Tietoarkiston aineistokuvailut löytää myös tätä kautta.

Tietoarkiston aineistokuvailut on indeksoitu myös Data Citation Indexiin, GoTripleen, OpenAIREen ja COVID-19 Data Portaaliin. Googlella, Google Scholarilla tai muilla Internet-hakukoneilla voi myös hakea aineistoja, sillä Tietoarkisto julkaisee kaikki aineistonkuvailut avoimesti Ailassa. Parhaat hakutulokset saa rajaamalla haun Ailan verkkotunnukseen (services.fsd.tuni.fi). Hakuohjeita Googlen sivuilla.

Tietoarkiston sivuhaulla voi tehdä yleisluonteisia hakuja aineistoja käsittelevistä aihepiireistä. Tutkimusaineistot ovat Ailassa.

Kansainväliset vertailuaineistot

Kansainvälisiä aineistosarjoja -sivu sisältää perustietoja kansainvälisistä vertailuaineistoista ja niiden saatavuudesta.

Kansainvälistä dataa kannattaa etsiä myös CESSDAn yhteisluettelosta (Avautuu uuteen välilehteen) , joka sisältää myös Tietoarkiston aineistokuvaukset, sekä yhdysvaltalaisen ICPSR:n aineistoluettelosta (Avautuu uuteen välilehteen) .