Artikkelit

Artikkeleina julkaisemme pidempiä kirjoituksia tutkimus- ja arkistotoiminnan eri alueilta. Verkkoartikkelit jatkavat Tietoarkisto-lehden perinteitä.

Uusimmat artikkelit

Osa vanhemmista artikkeleista on julkaistu aikaisemmin painetussa Tietoarkisto-lehdessä.

Työväenluokkaan samastuminen ja yhteiskunnalliset ristiriidat

Yhteiskuntaluokalla on merkitystä, eikä Suomi ole kansainvälisessä vertailussa niin keskiluokkainen kuin yleisesti ajatellaan. Professori Semi Purhonen tarttui International Social Survey Programme (ISSP) -tutkimuksen yhteiskunnallista eriarvoisuutta kartoittavaan yhdistettyyn aineistoon vuosilta 2009 ja 2019.

Aineistonkeruu Pennalla tuotti ennätyksellisen kirjoitusaineiston

Tietoarkiston kirjoitusaineistojen keruutyökalu Pennalla on vuodesta 2017 alkaen kerätty kymmenittäin kirjoitusaineistoja mitä erilaisimmista aiheista. Runsassatoisin keruu Pennan historiassa on ollut tutkija Marjo Ringin kirjoituskeruu, jossa hoitoalan jättäneitä lähi- ja sairaanhoitajia pyydettiin kertomaan kokemuksistaan alanvaihdosta ja sen syistä.

Neljännesvuosisata Tietoarkistoa (Tietoarkisto-lehti 2024)

Yli 25 vuotta Tampereen yliopiston valtakunnallista tehtävää hoitanut Tietoarkisto on ehtinyt nähdä monta muutosta toimintaympäristössään ja yleisessä suhtautumisessa tutkimusaineistojen hallintaan ja avaamiseen. Tietoarkisto-lehden pääkirjoituksessa johtaja Helena Laaksonen luo katsauksen menneeseen neljännesvuosisataan.

Laadullisen aineiston anonymisointi

Usein kuulee väitettävän, ettei laadullisia aineistoja voi anonymisoida. Videoaineistojen tai äänitiedostojen anonymisointiin Tietoarkisto ei ohjeista. Tietoarkisto ohjeistaa tekstiaineistojen anonymisointiin, sillä niitä voi anonymisoida. Tekstit voivat olla haastattelujen tai muun vuorovaikutuksen litterointeja tai ihmisten tutkimustarkoituksiin tuottamia kirjoituksia.

Rakentamassa uusia eurooppalaisia tutkijapalveluja

Kuusi vuotta sitten Tietoarkisto sai Suomen Akatemialta rahoituksen CESSDA ERICin jäsenyysvelvoitteiden täyttämistä varten. Osin koronapandemian aiheuttamien viivästysten vuoksi saimme vuoden lisäaikaa projektin toteuttamiseksi. Vihdoin on aika arvioida tavoitteita ja kertoa, mitä kaikkea olemme saaneet aikaan.

Ydinjätepäätöksestä yksinäisyyden kysymyksiin

Kvalitatiivisia aineistoja on voinut tallentaa Tietoarkistoon 20 vuoden ajan. Niitä on saatavilla yli kolmesataa. Tasaluku 300 saavutettiin viime elokuussa, kun Yksinäinen – yhdessä ja erikseen 2020–2021 -aineisto julkaistiin Ailassa. Tietoarkistossa alusta saakka työskennellyt Arja Kuula-Luumi on tyytyväinen kvalitatiivisten aineistojen määrän kasvuun.

Artikkelit aikajärjestyksessä