Hankkeet

Tietoarkiston omat sekä yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa toteutettavat hankkeet.

Käynnissä olevat hankkeet

Tietoarkisto saa hankerahoitusta tutkimusinfrastruktuurin rakentamiseen ensisijassa Suomen Akatemialta ja eurooppalaiselta yhteiskuntatieteellisten tietoarkistojen infrastruktuurilta CESSDAlta. Lisäksi Tietoarkisto voi toteuttaa myös muiden tahojen rahoittamia hankkeita joka yksin tai yhdessä hankekumppaneidensa kanssa. Hankerahoituksen turvin tutkitaan ja kokeillaan uutta sekä vahvistetaan ja kehitetään jo hyväksi havaittuja palveluja tai toimintoja.

Käynnissä olevat hankkeet on esitelty tällä sivulla siten, että viimeksi alkanut hanke on ensimmäisenä. Päättyneiden hankkeiden kuvaukset siirretään hankearkistoon.

Establishing a European Network of Trustworthy Digital Repositories

FIDELIS

European Open Science Cloud (EOSC) on yksi Euroopan komission ja jäsenvaltioiden tukemista kumppanuuksista. Sen tavoitteena on toteuttaa FAIR-periaatteiden mukaisen datan ja siihen liittyvien palvelujen verkko. Oleellinen osa EOSCia ovat luotettavat digitaaliset repositoriot, jotka säilyttävät tutkimusdataa. FIDELIS rakentaa eurooppalaisen luotettavien repositorioiden verkoston, edistää yhteentoimivuutta, kehittää parhaita käytäntöjä ja tarjoaa repositorioille koulutusta ja tukea.

THankkeen rahoittaa Euroopan unionin tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma Horisontti Eurooppa (Grant agreement ID: 101188078). Hanketta koordinoi CSC.

Rahoituskausi: 1.1.2025 – 31.12.2027

EU:n tunnus ja teksti Euroopan unionin rahoittama.

Thematic ontologies in social science research data

ONTOLISST

Hankkeen tavoitteena on rakentaa nykyistä parempia menetelmiä ja välineitä tutkimusdatan asiasanoittamiseen monikielisessä ympäristössä. Hankkeessa tutkitaan myös tekoälyn hyödyntämistä asiasanoituksessa. Hanketta vetää HUN-REN Centre for Social Sciences ja mukana ovat Tietoarkisto sekä Research Documentation Centre, Fondation Nationale des Sciences Politiques, Center for Socio-political Data.

Hankkeen rahoittaa OSCARS-hankkeen rahoitusohjelma (Avautuu uuteen välilehteen) . OSCARS-hanke on saanut rahoituksen Euroopan unionin Horisontti Eurooppa -puiteohjelmasta (Grant agreement ID: 101129751).

Rahoituskausi 1.12.2024 – 30.11.2026

FAIRwDDI

Hankkeen tavoitteena on tutkia FAIR-periaatteiden mukaista toistettavuutta (reusability) ja laatia konkreettisia suosituksia sen parantamiseksi, tuottaa ohjeita DDI-metadataformaatin käyttöön ja tutkia mahdollisuuksia hyödyntää tekoälyä kysymyspankkiprototyypin rakentamisessa. Tietoarkisto toimittaa (meta)dataa hankkeen käyttöön. Hanketta vetää Research Documentation Centre, Fondation Nationale des Sciences Politiques, Center for Socio-political Data.

Hankkeen rahoittaja on Agence nationale de la recherche (ANR).

Rahoituskausi: 15.10.2024–30.9.2027

ANR:n tunnus ja teksti ANR. agence national de la recherche.

Open Science Trails

OSTrails

FAIR-periaatteet ovat muodostuneet normiksi hyvälle aineistonhallinnalle ja tutkimuksen tekemiselle. OSTrails-hanke kehittää menetelmiä, työkaluja, ohjeistusta ja koulutusta FAIR-periaatteiden toimeenpanoon tutkimuksen eri vaiheisiin. Hanke pyrkii edistämään tieteellisen tiedon tuotannon suunnittelun, seurannan ja arvioinnin prosesseja. Tietoarkisto on hankkeessa mukana CESSDA ERICin jäsenenä ja osallistuu työpaketteihin, joissa rakennetaan tutkimuksesta infograafeja (scientific knowledge graphs) ja suunnitellaan koneellisesti luettavaa datanhallintasuunnitelmaa yhteiskuntatieteelliselle datalle.

Hankkeen rahoittaa Euroopan unionin tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma Horisontti Eurooppa (grant agreement No. 101130187) ja sitä koordinoi OpenAIRE AMKE.

Rahoituskausi: 1.2.2024–31.1.2027

COhort cOmmunity Research and Development Infrastructure Network for Access Throughout Europe

COORDINATE

COORDINATE-hankkeen tavoitteena on luoda tutkijoiden ja organisaatioiden yhteisö, joka edistää vertailevaa syntymäkohorttitutkimusta Euroopassa sekä helpottaa pääsyä kansainvälisiin, lasten ja nuorten hyvinvointia tarkasteleviin pitkittäisaineistoihin. COORDINATE on osa laajempaa Growing Up In Digital Europe (GUIDE) -projektia, joka suunnittelee Euroopan ensimmäistä rajat ylittävää syntymäkohorttia.

Tietoarkisto toimii hankkeessa liitännäisosallistujana osana CESSDAa ja osallistuu työpakettiin, joka parantaa aineistojen löydettävyyttä esimerkiksi kokoamalla yhteen hyvinvointiaineistojen harmonisoituja metatietoja.

Hankkeen rahoittaa Euroopan unionin tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma Horisontti 2020 ja sen koordinoinnista vastaa Manchester Metropolitan University.

Rahoituskausi: 1.4.2021–31.3.2025

Finnish Research Infrastructure for Public Opinion

FIRIPO

FIRIPO-hankkeessa kehitetään julkisen mielipiteen tutkimusinfrastruktuuria Åbo Akademin, Tampereen yliopiston ja Turun yliopiston voimin. Infrastruktuuri on monitieteinen ja palvelee useita tieteenaloja ja mielipidetutkijoita ympäri maailmaa. Hankkeen tavoitteena on koordinoida julkisen mielipiteen ja äänestyskäyttäytymisen tutkimusta Suomessa, helpottaa alan tutkimusmenetelmien oppimista ja kehittämistä sekä tarjota tietoa päätöksentekijöille. Tietoarkisto on hankkeessa mukana edistämässä tutkimustiedon avointa saatavuutta.

Hanke sai alkurahoituksensa Suomen Akatemian FIRI 2019 -hausta (Uudet avaukset, tiekartan ulkopuoliset) ja jatkorahoituksen FIRI 2021 -hausta (Tiekartta ja kansainväliset jäsenyydet). Hanketta johtaa professori Kimmo Grönlund (Åbo Akademi). Tampereen yliopistossa hankkeesta vastaa professori Kaisa Herne ja Turun yliopistossa professori Heikki Kauppi.

Rahoituskausi: 1.1.2020–31.12.2026

Rajoja ylittävät työkalut ja palvelut

C-BoTS

Hanke kehittää Tietoarkiston palvelujen yhteentoimivuutta muiden kansallisten ja kansainvälisten tutkimusdatan palvelujen kanssa. Lisäksi Tietoarkisto parantaa tutkijoiden ja heidän taustaorganisaatioidensa näkyvyyttä sekä oman toimintansa läpinäkyvyyttä. Hankkeen työpaketit tukevat kansallisella tutkimusinfrastruktuurien tiekartalla esitettyjä Tietoarkiston tavoitteita sekä Tietoarkiston strategiasuunnitelmaa, joka korostaa asiantuntevaa palvelua, yhteistyötä ja vastuullista avointa tiedettä. Hankkeessa automatisoidaan Tietoarkiston palveluiden käytön raportointia, tutkitaan olemassa olevien anonymisointia avustavien ohjelmistojen soveltuvuutta Tietoarkiston käyttöön ja kehitetään työkaluja kvalitatiivisen tekstiaineiston hallintaan. Hanke sisältää lisäksi kansainvälisesti vertailevaan tutkimukseen keskittyvän työpaketin.

Hanke saa rahoituksensa Suomen Akatemian FIRI 2018 Tutkimusinfrastruktuurit -hausta.

Rahoituskausi: 1.1.2019–31.12.2024 (vuoden pidennys)

Tietoarkiston hallinnolliset ja toistuvat tehtävät CESSDAssa

Tietoarkistolla on CESSDAn toimintoihin tai palveluihin liittyviä määräaikaisia tai toistuvia sopimuspohjaisia jäsenyyksiä ja tehtäviä.

CESSDA Trust and Landscape Working Group

Trust and Landscape Working Group seuraa tutkimusdatan hyvän hallintaan, data-arkistojen sertifiointiin ja luotettavuuteen liittyvää toimintaympäristöä ja sen muutoksia, tukee CESSDAn data-arkistoja sertifioinnissa ja edistää CESSDAn vaikuttavuuden arviointia. Tietoarkisto vetää työryhmää.

CESSDA Data Catalogue Maintenance

Tietoarkisto on vuonna 2024 CESSDAn keskustoimiston teknisen tiimin rinnalla CESSDAn yhteisluettelon (Avautuu uuteen välilehteen) toinen tekninen ylläpitäjä. Työtä johtaa luettelon palveluomistaja Sikt (Avautuu uuteen välilehteen) .

CESSDA Metadata Office

Tietoarkisto vastaa CESSDAn metadataprofiileista (Avautuu uuteen välilehteen) .

CESSDA Key Topic Working Group on Data Citation

Key Topic -työryhmien tavoitteena on edistää CESSDA-palveluntarjoajien yhteistyötä ja koordinaatiota asioissa, jotka ne itse ovat tunnistaneet. Asiat käsittelevät erityisiä tai uusia ongelmia tai teknologista kehitystä. FSD osallistuu Data Citation -työryhmän työhön, joka keskittyy dataviittaussuositusten laatimiseen arkistoille ja muille keskeisille sidosryhmille.

CESSDAn logo.

Hankearkisto

Päättyneiden tai hankevaiheen jälkeen pysyviksi palveluiksi muuttuneiden hankkeiden hankekuvaukset ja hankesivut löytyvät hankearkistosta.