Ennätyksellinen Penna-keruu tuotti yli 300 vastausta – "Tietoarkistolle kymppi plus!"

Vastikään päättynyt Penna-keruu keräsi ennätykselliset 310 vastausta. Aineistonkeruun taustalla oli Itä-Suomen yliopiston tutkijatohtori Marjo Ringin tutkimus Auttajasta ammatinvaihtajaksi, jossa tutkitaan hoitoalan jättäneiden hoitajien kokemuksia.

Kuvituskuva. Muistikirja valkoisella pöydällä. Taka-alalla kolme kaktusta valkoisissa ruukuissa.

Ring oli aiemmin kerännyt aineistoja haastatteluiden kautta, mutta tällä kertaa hän halusi aineiston kirjallisena. Tietoarkiston ylläpitämä Penna sopi tähän tarkoitukseen loistavasti, sillä Penna on luotu helpottamaan kirjoitusaineistojen keräämistä.

"Tutkimuksen tekeminen on haastavaa, joten on hyvä, että tällainen palvelu on helpottamassa työtä", Ring sanoo.

Keruuaika alkoi syyskuussa ja päättyi marraskuun lopussa. Jo vajaassa viikossa vastauksia tuli 234 ja yhteensä niitä kertyi 310 kappaletta. Kirjoituspyyntöä Ring jakoi sosiaalisen median kanavissa, joissa sitä myös jaettiin eteenpäin. Osa jaoista oli kohdistettu suoraan kohderyhmälle.

"Aiheen ajankohtaisuus vaikutti varmasti siihen, että vastauksia tuli niin paljon", Ring sanoo.

Pennalla kerätty kirjoitusaineisto tulee Tietoarkiston palveluportaali Ailaan jatkokäyttäjien saataville toukokuussa 2025. Penna-aineistoissa on aina jonkin mittainen embargo, sillä aineistot ovat tuoreita eivätkä vielä alkuperäisten tutkijoiden käyttämiä, kuten muut aineistot usein ovat. Tietoarkisto huolehtii Pennalla tehtävän aineistokeruun teknisestä toteutuksesta, arkistointiluvista ja arkistoinnista.

Tutkijatohtori Ring kehuukin Tietoarkiston palvelua sujuvaksi, joustavaksi ja helpoksi.

"Tietoarkistolle kymppi plus! Voin luvata, että meiltä tiedonkeruupyyntöjä satelee jatkossakin", Ring sanoo.

Teksti: Petra Viitanen, kuvituskuva: pxfuel