Teksti: Kaisa Järvelä

Ailan uusi haku valmistuu kevään aikana

Aineistoportaali Aila saa pian uuden, entistä paremman hakujärjestelmän. Uudistuksen valmistuttua Ailan aineistoihin, kysymyksiin ja muuttujiin liittyviä hakutuloksia voi rajata esimerkiksi datatiedostojen kielen, aineistotyypin, aineistosarjan tai aineiston saatavuuden mukaan.

Tietoarkiston lippulaiva Aila palvelee asiakkaita pian entistäkin paremmin. Kevään aikana palveluportaalin haku uudistuu, ja aineistoluettelon etusivu saa uuden ilmeen. Aineistoluetteloon tulee myös uusi suodatustyökalu, jonka avulla luetteloa voi rajata esimerkiksi aineiston saatavuusluokan, datatiedoston kielen tai aineistotyypin mukaan.

kuvituskuva

Vuodesta 2014 käytössä ollut aineistoportaali Aila on Tietoarkiston lippulaiva.

—Haluamme tarjota Tietoarkiston asiakkaille aiempaa toimivammat työkalut sopivien aineistojen, kysymysten ja muuttujien löytämiseen, Tietopalvelupäällikkö Hannele Keckman-Koivuniemi perustelee uudistusta.

Uudesta hausta pääsevät hyötymään sekä Tietoarkiston suomalaiset että ulkomaalaiset asiakkaat, sillä haku tulee toimimaan sekä suomen että englannin kielellä kuten Aila muutenkin.

Perushaku, tarkennettu haku tai eksperttihaku

Uudistuksen jälkeen asiakas voi etsiä Ailasta aineistoja, kysymyksiä ja muuttujia kolmella erilaisella hakuvaihtoehdolla.

Yksinkertaisimmassa perushaussa asiakas kirjoittaa google-tyyppiseen hakukenttään vapaasti minkä tahansa itseään kiinnostavaan aihepiiriin liittyvän hakusanan.

Uudet hienot ominaisuudet pääsevät esille tarkennetussa haussa, jossa haun voi voi kohdistaa esimerkiksi aineiston nimeen, tekijään, asiasanaan, aineistosarjaan, aineiston kattamiin valtioihin, tieteenalaan tai aineiston ajalliseen kattavuuteen. Hakua voi myös rajata muun muassa aineistotyypin, datatiedostojen kielen tai saatavuuden perusteella.

— Olen todella tyytyväinen siihen, miten monipuolisesti hakua voi uudessa järjestelmässä rajata, Keckman-Koivuniemi kehuu.

Tarkennetun haun tekemistä helpottaa ennakoiva tekstinsyöttö, joka tarjoaa käyttäjälle jo kirjoitusvaiheessa hakutuloksista löytyviä termejä.

Perushaun ja tarkennetun haun lisäksi aineistoja voi etsiä Ailasta eksperttihaulla.

— Eksperttihaulla voi toteuttaa monimutkaisia hakulausekkeita, esimerkiksi ”Hae kaikki saatavuusluokan D aineistot, joilla ei ole erityisehtoja”, Ailan uuden haun takana oleva sovelluskehittäjä Toni Sissala kertoo.

Haun voi kohdistaa myös julkaisuihin

Jatkossa asiakas voi hakea Ailasta aineistojen, muuttujien ja kysymysten lisäksi Tietoarkistoon ilmoitettuja julkaisuja.

—Uuden julkaisuhaun ansiosta Tietoarkistoon ilmoitetut julkaisut tekijöineen löytyvät entistä paremmin, Keckman-Koivuniemi uskoo.

Luvassa on myös selaustoiminto, jonka avulla asiakas voi selata aineistojen asiasanoja, tieteenaloja, tekijöitä, keruuinstrumentteja ja aineistojen sarjoja. Muuttujista voi selata sarjoja, tieteenaloja ja keruuinstrumentteja.

— Jos selaustoiminnolla tarkastelee esimerkiksi aineistojen tekijöitä, listaus luettelee kaikki tekijät kaikista aineistoista, ja kertoo montako aineistoa kultakin tekijältä Ailassa on, Sissala kertoo.

— Kun tekijän nimeä klikkaa, avautuu tarkennetun hakunäkymän ikkuna, johon on rajattu kaikki kyseisen tekijän aineistot. Niihin voi kohdistaa edelleen lisää hakuja, eli asiakas voi halutessaan etsiä helposti vaikkapa kaikki Anne Konun tekemät aineistot, joiden ajallinen kattavuus on vuosien 2000–2010 välillä.

Hakutulokset kertovat aiempaa enemmän

Uudessa haussa myös hakutulosten esittäminen muuttuu niin, että asiakas saa hakutulokseensa aiempaa enemmän tietoa. Aineistoista näytetään hakutuloksissa muun muassa tekijät, saatavuusluokka, aineiston tyyppi, muut kuvailukielet, ajallinen kattavuus, asiasanat ja sarja.

— Tiivistettynä voi sanoa, että kokonaisvaltaisesti uudistuvan haun kaikki osat palvelevat asiakkaita jatkossa entistä paremmin, Hannele Keckman-Koivuniemi kehuu.

Lisätietoja

Creative Commons -lisenssi