Pääkirjoitus 2/2016

Tietoarkisto on palveleva tutkimuksen tuki

Helena Laaksonen

Tietoarkiston palveluportaalilla Ailalla on jo lähes 2500 rekisteröitynyttä asiakasta. Hienoa, että näin moni on löytänyt ydinpalvelumme! Tietoarkistolla on kuitenkin myös paljon muita palveluita kuin mahdollisuus ladata aineistoja Ailasta.

Suurin osa Tietoarkiston palveluista ei ole itsepalveluita. Ja Ailasta ladattavien aineistojenkin eteen on tehty paljon työtä ennen kuin asiakkaat pääsevät niitä käyttämään: Aineistopalvelu tarkistaa ja kuvailee aineistot, kääntää kuvailutiedot englanniksi, muokkaa datatiedostot ja julkaisee jatkokäyttövalmiit aineistot Ailassa – IT-palvelujemme tukemana, luonnollisesti. Aineistojen hoivaaminen jatkuu myös ensijulkaisun jälkeen.

Jo ennen kuin Ailassa näkyvät aineistot päätyvät edes prosessoitaviksi, jonkun on pitänyt löytää ja hankkia arkistoitava aineisto. Vaikka tutkijat nykyisin avoimen tieteen hengessä jopa tarjoavat aineistojaan Tietoarkistoon, edelleen useimmiten aineistonhankinta on työlästä aikaa vievää. Työtä riittää silloinkin, kun tutkijat itse tarjoavat aineistojaan arkistoitaviksi. Hankinta vaatii useita yhteydenottoja, perustelua, neuvontaa ja usein myös suostuttelua.

Vaikka maksuttomasta tietopalvelustamme on verkkosivuilla vain lyhyt maininta, asiakkaamme ovat löytäneet sen hyvin. Aineistojen jatkokäyttöön saaminen ei useimmiten enää vaadi aineistopalvelun väliintuloa, mutta tietopalvelun ja neuvonnan kysyntä on vain kasvanut. Koskipa asia sitten aineiston arkistointia, jatkokäyttöä, etiikkaa tai vaikka kansainvälisiä aineistoja, henkilökohtaista opastusta kaivataan. Näissä kaikissa, ja monissa muissakin, tietoarkistoalan kysymyksissä aineistopalvelumme auttaa mielellään.

Tietoarkisto pyrkii tukemaan tutkimusprosessia ja aineiston elinkaarta suunnitteluvaiheesta aina aineiston jatkokäyttöön asti. Menetelmäopetuksen tietovaranto ja Aineistonhallinnan käsikirja ovat tässä korvaamattomana apuna. Asiakkaamme käyttävät niitä omatoimisesti, mutta voimme hyödyntää molempia myös omassa tietopalvelutyössämme.

Kuten TV-Shopissa on tapana sanoa, ei tässä vielä kaikki. Pääasiassa tiedeyhteisölle suunnattujen peruspalveluiden ja verkko-oppaiden ohella tarjolla on myös pari sellaista tietovarantoa, joita kuka tahansa kansalainen voi hyödyntää: Demokratiaindikaattorit ja Poliittisten ohjelmien tietovaranto POHTIVA. Koska nämä tietovarannot eivät ole Tietoarkiston perustehtävien ytimessä, niiden ylläpitoresurssit ovat niukat. Tästä huolimatta POHTIVA on juuri uudistettu pääosin opiskelijatyövoimalla, ja sen käyttö on nyt helppoa ja miellyttävää. Ohjelmatekstejä varannossa on 909 kappaletta yhteensä 74 puolueelta alkaen vuodesta 1880. Lisää sisältöä on tulossa. Lue POHTIVAn uudistuksesta lisää tämän lehden jutusta.

Tietoarkiston tavoitteena on palvella tutkijoita ja muita tiedeyhteisöjen jäseniä mahdollisimman hyvin. Kaikki kuvaamani palvelut tähtäävät tähän yhteen päämäärään. Asiakkaanamme voit kertoa meille, mitä voisimme tehdä paremmin. Anna meille palautetta! Tutustu palveluihin! Pyydä lisätietoja! Kutsu meidät kertomaan Tietoarkiston palveluista järjestämääsi tilaisuuteen!

Helena Laaksonen
Johtaja