Accelerate, Integrate, Mobilise, Sustain – FSD AIMS 2030

FSD AIMS 2030 vastaa Tietoarkiston toimintaympäristön muuttuneisiin vaatimuksiin. Hanke parantaa Tietoarkiston palvelukykyä ja vahvistaa verkostoyhteistyötä usealla osa-alueella.

Hankkeessa tarkastelemme tekoälyä hyödyntävien työkalujen käyttöä arkistointiprosesseissa. Tavoitteemme on lisätä Tietoarkiston metadatan linkityksiä muihin lähteisiin ja tehostaa metadatan hyödyntämistä kansallisesti ja kansainvälisesti. Edistämme laadullisten pitkittäisaineistojen arkistointia ja datanhallintaa sekä tuotamme uuden version suositusta tekstiaineistojen keruun Penna-työkalusta. AIMS-hankkeen myötä Tietoarkisto jatkaa kansainvälisten yhteiskuntatieteellisten vertailevien aineistokeruiden koordinointia Suomessa. AIMS-hanke järjestää myös useita koulutustapahtumia.

AIMS-hanke koostuu viidestä toisiaan täydentävästä työpaketista:

Hanketyö edistää kansallisella tutkimusinfrastruktuurien tiekartalla Tietoarkistolle määriteltyjä tavoitteita sekä Tietoarkiston strategiasuunnitelmaa, joka korostaa asiantuntevaa palvelua, yhteistyötä ja vastuullista avointa tiedettä.

Rahoitus

AIMS-hanke saa rahoituksensa Suomen Akatemian FIRI2024 Kansallisten tutkimusinfrastruktuurien tiekartta 2025–2028 toisen vaiheen hausta. Rahoituskausi alkoi 1.1.2025. Osa hanketyöstä ajoittuu tiekarttakauden toiseen vaiheeseen, jonka rahoituksesta Akatemiassa päätetään väliarvion jälkeen vuonna 2026. Tiekartta kattaa vuodet 2025–2028.

Työpaketti 1: Adopting Artificial Intelligence (AI)

Tietoarkisto kehittää kyvykkyyttään tekoälypohjaisten ratkaisujen ja palvelujen hyödyntämisessä työprosesseissaan ja käyttäjäpalveluissaan. Painotus on käytännöllisissä ratkaisuissa ja olemassa olevien ratkaisujen soveltamisessa. Työpaketti sisältää henkilökunnan kouluttautumista tekoälyratkaisujen käytössä, uusien tekoälypohjaisten ratkaisujen integrointia arkiston prosesseihin esimerkiksi hakutoiminnallisuuksissa, sekä metadatakorpuksen tuottamisen tekoälysovellusten käytettäväksi.

Työpaketti 2: Qualitative Data Service 2.0

Työpaketti laajentaa Tietoarkiston laadullisten aineistojen palveluita vastaamaan tutkijoiden nykytarpeita. Tekstiaineistojen keruutyökalu Pennan ohjelmistokerros uudistetaan kokonaan ja julkaistaan avoimena lähdekoodina. Samalla mahdollistetaan englanninkielisten keruiden tekeminen ja toteutetaan keruiden seurantaa ja hallintaa helpottavia ominaisuuksia.

Lisäksi työpaketissa kehitetään ja testataan tutkimusdatan jatkokäytön mahdollistava anonymisointikonsepti tilanteisiin, joissa laadulliseen pitkittäisdataan lisätään jatkuvasti uusia tunnistetietoja. Pilotointi toteutetaan yhteistyössä Jyväskylän yliopiston monikielisen Ontological Reconstruction of Gaming Disorder (ORE) -hankkeen kanssa.

Työpaketti 3: Comparative data service (CDS)

Työpaketin tehtäviin kuuluu International Social Survey Programme ja European Value Study -keruiden valmistelu yhteistyössä suomalaisten tutkijoiden kanssa. ISSP kerätään vuosittain ja EVS kerran hankekauden puolivälissä. Lisäksi Tietoarkisto vastaa LIS Data Centerin ja ICPSR:n jäsenmaksuista Suomessa.

Työpaketti 4 Enhanced Integration into the (Meta)data Landscape

Työpaketissa vahvistetaan Tietoarkiston rajapintoja ja metadatan yhteentoimivuutta osana erilaisia kansallisia ja kansainvälisiä palveluita sekä pilotoidaan metatietojen siirtoa Tietoarkiston ja tutkimusorganisaatioiden välillä. Tavoitteena on metadatan rikastaminen yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa sekä sen tarjoaminen soveltuvassa muodossa erilaisten Scientific Knowledge Graph -ekosysteemien tarpeisiin.

Työpaketti 5 Strategic Networking and Community Engagement

Työpaketti keskittyy kansalliseen ja kansainväliseen verkostoyhteistyöhön, vaikuttavuuteen, koulutukseen ja viestintään sekä tukee muita työpaketteja erityisesti tutkimusetiikkaan ja lainsäädäntöön liittyvissä kysymyksissä. Työpaketti järjestää koulutustilaisuuksia ja tapahtumia, vastaa hankeviestinnästä ja vahvistaa lainsäädännön ja etiikan ohella anonymisoinnin ja dataan viittaamisen käytäntöjä ja tukee tutkijoita pitkittäisaineistojen ja vertailevan tutkimuksen aineistojen käytössä.