Rikollisuus
Tietoarkistoon on arkistoitu useita aineistosarjoja ja yksittäisiä aineistoja, jotka sopivat teemaltaan rikollisuuden tutkimukseen.
Lisäksi monien muiden teemaa käsittelevien aineistojen kysymykset ja muuttujat tarjoavat rikollisuuden tutkijoillekin hyödyllistä tietoa. Tietoarkistoon tallennetut aineistot ovat maksutta ladattavissa kunkin aineiston käyttöehtojen mukaisesti Ailassa.
Huomaathan, että tälle sivulle on koottu vain näyte kaikista Tietoarkiston aineistoista. Aiheeseen liittyviä aineistoja kannattaa siis hakea asiasanahauilla Ailasta myös itse. Lisäksi teemaan sopivia aineistoja voi etsiä muiden maiden tietoarkistoista esimerkiksi CESSDAn yhteisluettelosta (Avautuu uuteen välilehteen).
Aineistojen sisältämiin kysymyksiin ja muuttujiin voi tutustua tarkemmin Ailassa muuttujat-välilehdellä tai esimerkiksi kysymyslomakkeiden avulla. Materiaali on vapaasti luettavissa kunkin aineiston kuvailusivulla.
Uusimmat aineistot
- Kvantitatiivinen aineisto: Lapsiuhritutkimus 2022
- Kvantitatiivinen aineisto: Rangaistuksen ja perustelujen vaikutus vastavuoroisuuteen luottamuspelissä 2016
- Kvantitatiivinen aineisto: Texasin yliopiston Austinin opiskelijakysely käsiaselaista 2019
- Kvantitatiivinen aineisto: Nuorisorikollisuus 2020
- Kvantitatiivinen aineisto: Poliisibarometri 2018
- Kvantitatiivinen aineisto: Poliisibarometri 2020
- Kvantitatiivinen aineisto: Toimittajien näkemyksiä tragediajournalismista 2019
- Kvalitatiivinen aineisto: Päihteiden väärinkäyttäjien käynnit yhdyskuntaseuraamustoimistoissa: asiakastapaamiset 2007-2009
- Kvantitatiivinen aineisto: Päihteiden väärinkäyttäjien käynnit yhdyskuntaseuraamustoimistoissa: alku- ja seurantatutkimukset …
- Kvalitatiivinen aineisto: Näkemyksiä väkivallasta ja rikostiedon lähteet 2017
- Lisää aineistoja palveluportaali Ailassa
- Kvantitatiivinen aineisto
- Kvalitatiivinen aineisto
Aihepiiriä käsitteleviä aineistoja
FSD3624 Poliisibarometri 2020
Tutkimuksessa selvitettiin luottamusta poliisiin, poliisin legitimiteettiä, poliisipalveluiden saatavuutta, poliisin näkyvyyttä sekä rikollisuuden kokemuksia ja rikoksista ilmoittamista.
FSD3490 Lapsiin kohdistuneet pahoinpitelyepäilyt 2017
Aineisto koostuu poliisin kirjaamista rikosilmoituksista, joissa uhrina on ollut 4-5-vuotias lapsi. Arkistoitu aineisto sisältää tiedot kaikista vuonna 2017 kirjatuista ilmoituksista, joissa rikosnimike on pahoinpitely tai lievä pahoinpitely.
FSD3357 Suonensisäisten huumeiden käyttäjien hyvinvointi 2013-2014
Tutkimuksessa kartoitettiin suomalaisten suonensisäisten huumeiden käyttäjien elämäntilanteita, hyvinvointia ja niihin vaikuttavia tekijöitä.
FSD2346 Nuorten miesten rikollisuuskysely 2006
Kysely kartoittaa helsinkiläisten nuorten miesten itseilmoitetun rikollisuuden tasoa, erityisesti varastamiseen ja muihin omaisuusrikoksiin sekä erilaisiin väkivaltarikoksiin ja näistä saatuihin rangaistuksiin liittyen. Yhdessä FSD2345 Nuorten miesten rikollisuuskysely 1962 -aineiston kanssa ne mahdollistavat Helsingin nuorten miesten rikoskäyttäytymisen vertailun yli neljänkymmenen vuoden aikajänteellä.
Aineistosarjat
Näissä sarjoissa on mukana teemaan liittyviä kysymyksiä.
Aineistot muualla
Rikollisuutta käsittelevistä aineistoista kiinnostuneen kannattaa tutustua myös muiden tietoarkistojen maksutta ladattavaan tarjontaan.
Suomessa Tietoarkiston lisäksi palvelee Kielipankki (Avautuu uuteen välilehteen), joka arkistoi myös video- ja äänimateriaalia. Suomessa tuottuja tutkimusaineistoja voi hakea myös Fairdata.fi:n Etsimellä (Avautuu uuteen välilehteen). Eurooppalaisiin yhteiskuntatieteellisiin tietoarkistoihin pääsee tutustumaan kootusti CESSDAn (Avautuu uuteen välilehteen) sivujen kautta. Iso-Britannian tietoarkistolla (UKDS) (Avautuu uuteen välilehteen) on esimerkiksi paljon tasokkaita laadullisia aineistoja. Hyvä lähde on myös Saksan tietoarkisto GESIS (Avautuu uuteen välilehteen). Lisäksi kannattaa katsastaa ainakin maailman suurimman yhteiskuntatieteellisen tietoarkiston, yhdysvaltalaisen ICPSR:n (Avautuu uuteen välilehteen) monipuolinen tarjonta.