Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus
Tietoarkistoon on arkistoitu useita aineistosarjoja ja yksittäisiä aineistoja, jotka sopivat teemaltaan tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden tutkimukseen.
Lisäksi monien muiden teemaa käsittelevien aineistojen kysymykset ja muuttujat tarjoavat tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden tutkijoillekin hyödyllistä tietoa. Tietoarkistoon tallennetut aineistot ovat maksutta ladattavissa kunkin aineiston käyttöehtojen mukaisesti Ailassa.
Huomaathan, että tälle sivulle on koottu vain näyte kaikista Tietoarkiston aineistoista. Aiheeseen liittyviä aineistoja kannattaa siis hakea asiasanahauilla Ailasta myös itse. Lisäksi teemaan sopivia aineistoja voi etsiä muiden maiden tietoarkistoista esimerkiksi CESSDAn yhteisluettelosta (Avautuu uuteen välilehteen).
Aineistojen sisältämiin kysymyksiin ja muuttujiin voi tutustua tarkemmin Ailassa muuttujat-välilehdellä tai esimerkiksi kysymyslomakkeiden avulla. Materiaali on vapaasti luettavissa kunkin aineiston kuvailusivulla.
Uusimmat aineistot
- Kvantitatiivinen aineisto: Matalan kynnyksen kohtaamispaikat ja osallistavat yhteisöt koronapandemian aikana: asiakaskysely …
- Kvantitatiivinen aineisto: Tampereen yliopiston kysely 2. ja 4. vuoden opiskelijoille 2023
- Kvantitatiivinen aineisto: Tampereen yliopiston kysely 2. ja 4. vuoden kansainvälisille opiskelijoille 2022
- Kvantitatiivinen aineisto: Tampereen yliopiston kysely 2. ja 4. vuoden opiskelijoille 2022
- Kvantitatiivinen aineisto: ISSP 2023: kansallinen identiteetti IV: Suomen aineisto
- Kvantitatiivinen aineisto: Julkisen alan työhyvinvointi 2022
- Kvantitatiivinen aineisto: Sosiaalibarometri 2020
- Kvantitatiivinen aineisto: Sosiaalibarometri 2021
- Kvalitatiivinen aineisto: Terveysteknologian aloilla tutkimus- ja innovaatiotyötä tekevät tohtorinaiset 2018-2020
- Kvantitatiivinen aineisto: Julkisen alan työhyvinvointi 2020
- Lisää aineistoja palveluportaali Ailassa
- Kvantitatiivinen aineisto
- Kvalitatiivinen aineisto
Aihepiiriä käsitteleviä aineistoja
FSD3148 WeAll-media-aineisto työelämän ja koulutuksen tasa-arvokysymyksistä 2016
Media-aineisto koostuu 2555 lehtijutusta, jotka on kerätty kahdeksasta eri mediasta (Helsingin Sanomat, Turun Sanomat, Maaseudun Tulevaisuus, YLE:n verkkouutiset, Hufvudstadsbladet, Kainuun Sanomat, Ilkka ja Tekniikka & Talous).
FSD3436 PROMEQ: heikoimmassa asemassa olevien ryhmien hyvinvointi ja terveys 2016-2018: yhdistetty aineisto
Yhdistetty aineisto koostuu Osallistava hyvinvointi ja terveyden edistäminen (PROMEQ 2016-2019) -hankkeessa kerätyistä haavoittuvassa asemassa olevien henkilöiden alku- ja seurantakyselyistä. Kyselyissä teemoina olivat mm. osallisuus, henkinen ja fyysinen hyvinvointi, sosiaalipalvelujen käyttö ja toimeentulo. Vastaajaryhmät olivat työn- ja koulutuksen ulkopuolella olevat nuoret, pitkäaikaistyöttömät, maahanmuuttajat ja ikääntyneet henkilöt. Tietoarkistoon on arkistoitu myös tutkimuksen kohderyhmien erilliset aineistot: 'FSD3432 PROMEQ: työn ja koulutuksen ulkopuolella olevien nuorten hyvinvointi ja terveys 2017-2018', 'FSD3433 PROMEQ: pitkäaikaistyöttömien hyvinvointi ja terveys 2016-2018', 'FSD3434 PROMEQ: maahanmuuttajien hyvinvointi ja terveys 2017-2018' ja ''FSD3435 PROMEQ: yli 65-vuotiaiden hyvinvointi ja terveys 2017-2018'.
FSD3345 Tasa-arvobarometri 2017
Tasa-arvobarometri 2017 mittaa sukupuolten tasa-arvoon liittyviä asenteita, mielipiteitä ja kokemuksia elämän eri osa-alueilla sekä niiden kehittymistä Suomessa.
Aineistosarjat
Näissä sarjoissa on mukana teemaan liittyviä kysymyksiä.
Aineistot muualla
Tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta käsittelevistä aineistoista kiinnostuneen kannattaa tutustua myös muiden tietoarkistojen maksutta ladattavaan tarjontaan.
Suomessa Tietoarkiston lisäksi palvelee Kielipankki (Avautuu uuteen välilehteen), joka arkistoi myös video- ja äänimateriaalia. Suomessa tuottuja tutkimusaineistoja voi hakea myös Fairdata.fi:n Etsimellä (Avautuu uuteen välilehteen). Eurooppalaisiin yhteiskuntatieteellisiin tietoarkistoihin pääsee tutustumaan kootusti CESSDAn (Avautuu uuteen välilehteen) sivujen kautta. Iso-Britannian tietoarkistolla (UKDS) (Avautuu uuteen välilehteen) on esimerkiksi paljon tasokkaita laadullisia aineistoja. Hyvä lähde on myös Saksan tietoarkisto GESIS (Avautuu uuteen välilehteen). Lisäksi kannattaa katsastaa ainakin maailman suurimman yhteiskuntatieteellisen tietoarkiston, yhdysvaltalaisen ICPSR:n (Avautuu uuteen välilehteen) monipuolinen tarjonta.