ELSST-tesauruksesta julkaistu uusi versio

Yhteiskuntatieteiden monikielisestä eurooppalaisesta asiasanastosta ELSSTistä (European Language Social Science Thesaurus) on julkaistu uusi versio. ELSSTiä käytetään Tietoarkiston englanninkielisissä aineistokuvailuissa aineistojen sisällön asiasanoittamisessa. Sanaston käytöllä varmistetaan asiasanojen johdonmukaisuus ja tarkkuus ja mahdollistetaan aineistojen tekijöiden ja käyttäjien yhteinen kieli aineistojen löytämiseksi. Aineistojen löydettävyys yli kielirajojen edistää myös tutkimuksen kansainvälistä näkyvyyttä. Data-arkistot käyttävät sanastoa aineistokuvailuissaan monessa eri maassa Euroopassa.

ELSST-tesaurus sisältää yhteiskuntatieteiden termejä 14 eri kielellä: englanniksi, espanjaksi, hollanniksi, kreikaksi, liettuaksi, norjaksi, ranskaksi, romaniaksi, ruotsiksi, saksaksi, sloveeniksi, suomeksi, tanskaksi ja tšekiksi. Uudistetun ELSSTin kielivalikoima laajeni siis kattamaan myös hollannin. Tesaurus sisältää yli 3300 eri kielille käännettyä ja hierarkkisiin suhteisiin järjestettyä varsinaista asiasanaa. Uudessa ELSSTissä sanaston rakenteita ja hierarkiasuhteita on virtaviivaistettu, ja vanhentuneita tai monitulkintaisia termejä on päivitetty.

Tietoarkisto kehittää ELSSTin sisältöä yhdessä englantilaisen, saksalaisen ja norjalaisen data-arkiston kanssa. Sanaston kehitystä on rahoittanut vuoden 2019 alusta lähtien CESSDAn Metadata Office -hanke.