Uusi sovellus avuksi laadullisten aineistojen käsittelyyn

Laadullisten aineistojen prosessointi Tietoarkistossa helpottuu uuden Kvalikirstu 2 -sovelluksen myötä. Myös aineiston jatkokäyttäjä hyötyy, sillä sovelluksen luoman selainnäkymän avulla laajakin laadullinen aineisto on helppo hahmottaa.

Kvalikirstu2 (logo) Yksittäinen laadullinen aineisto voi sisältää sadoittain erillisiä tiedostoja. Tämä voi tehdä aineistojen prosessoinnista ja jatkokäytöstä haastavaa. Alkuperäinen Kvalikirstu-ohjelmisto julkaistiin Tietoarkistossa ratkaisemaan tätä ongelmaa jo vuonna 2011, jolloin se oli uraauurtava työkalu. Kvalikirstu luki aineiston taustatietoja ja tuotti niistä jatkokäyttöä helpottavan, selailtavan HTML-muotoisen hakemiston.

Yhdeksässä vuodessa Kvalikirstu auttamatta vanhentui. Siksi vuonna 2019 rakennettiin Kvalikirstu 2 -sovellus osana Tietoarkiston FIRI2018 Crossing Boundaries with Tools and Services (C-BoTS) -projektia. Aineistopalvelu keräsi joukon kehitysehdotuksia, joiden perusteella uutta versiota lähdettiin toteuttamaan. Sovellukselle asetettuja uusia vaatimuksia olivat muun muassa tuki ODT-tiedostoille ja yhteensopivuus kansallisten pitkäaikaissäilytyspalveluiden kanssa. Kokonaan uutena ominaisuutena toteutettiin myös graafinen käyttöliittymä.

Verkkoselaimeen avattavan hakemiston avulla käyttäjät saavat kokonaisvaltaisen kuvan aineistosta, mikä helpottaa jatkokäyttöä. Lisäksi aineiston käyttäjä voi muun muassa kohdistaa sanahakuja tekstitiedostoihin ja taustatietoihin, tarkastella aineiston kohteita sekä järjestää niitä eri taustatietojen perusteella.

Uudesta Kvalikirstu-sovelluksesta on hyötyä myös arkistointityössä. Nyt myös monet aineiston prosessoinnin vaiheet, kuten taustatietojen luokittelu ja tiedostojen konvertointi, onnistuvat Kvalikirstun avulla.

—Kvalikirstu 2 -sovelluksen avulla aineistotiedostoihin voi tehdä massamuutoksia. Ohjelman käyttö säästää aikaa, sillä esimerkiksi tiedostojen uudelleennimeäminen on aiemmin tehty yksitellen. Ohjelman käyttöliittymä on selkeä ja helppo oppia, kertoo tutkimusavustaja Henna Räsänen.

Kvalikirstu 2 -sovellus on saatavilla avoimena lähdekoodina. (bitbucket.org/tietoarkisto/kvalikirstu2). Interaktiivinen esimerkkinäkymä demonstroi aineiston tarkastelua selaimessa.