Aineistopalkinto 2024 Kansalaismielipide- ja Barometern-aineistosarjojen tekijöille

Tietoarkisto on myöntänyt vuoden 2024 Aineistopalkinnon Kansalaismielipide- ja Barometern-aineistosarjoista Åbo Akademin yhteiskuntatieteen tutkimuslaitoksen hallinnoimalle FIRIPO-infrastruktuurille tunnustuksena merkittävästä panoksesta yhteiskuntaan ja politiikkaan painottuvien kyselytutkimuspaneelien kehittämisessä.

Palkinto luovutettiin Tietoarkisto-seminaarissa Tampereella 21.11.2024 ja sen vastaanotti professori Kim Strandberg Åbo Akademista.

Finnish Research Infrastructure for Public Opinion (FIRIPO) luo kansalaisosallistujista koostuvalla tutkimuspaneelillaan edellytykset luotettavalle tutkimukselle tilanteessa, jossa kyselyväsymys ja alenevat vastausprosentit haastavat perinteistä survey-tutkimusta. Paneelit mahdollistavat ajankohtaisiin kysymyksiin liittyvien mielipiteiden tutkimisen nopeasti ja edustavalla otoksella. Mukana on tuhansia kansalaisosallistujia. Avoimuuden hengessä tiedeyhteisö voi myös esittää kysymyksiä tai kyselyitä lisättäväksi tutkimuspaneeliin.

– Kyseessä on verovaroin tuotettu palvelu, jonka tulee edistää tieteen avoimuutta. Tavoitteena on täysi läpinäkyvyys datan keruussa ja sen jatkokäytössä, korosti Strandberg palkintoa vastaanottaessaan.

Kokoustila, suurella ruudulla mies, joka katsoo yleisöön.
Kim Strandberg vastaanotti Aineistopalkinnon alkutalven pahimman lumimyrskyn vuoksi virtuaalisesti. Kuva: Joel Kallio.

Aineistonhallinta ja aineistojen elinkaari on huomioitu palkittavissa sarjoissa erinomaisesti alusta alkaen. Aineisto on hyvässä järjestyksessä ja erinomaisesti dokumentoitu.

– Jotta aineistoja voidaan jatkokäyttää, kiinnitämme erityistä huomiota tietoturvaan ja tietosuojaan. Paneelien jäseniä informoidaan rekrytointivaiheessa ja heillä on aina mahdollisuus muuttaa suostumustaan. Tallennettu data suojataan ja tallennetaan niin, että mahdollisessa tietoturvaloukkaustapauksessa henkilötietoja ei päädy ulkopuolisille, sanoi Strandberg.

Kansalaismielipide-sarjan aineistoja on tähän mennessä arkistoitu kuusi ja suomenruotsalaiselle väestölle suunnattuja kyselyitä peräti 18. Aineistot ovat saatavissa Tietoarkistosta tutkimukseen, opiskeluun ja opetukseen.

– Kansalaismielipide-paneeli avaa Suomen tutkimusalueena myös ruotsalaisille tutkijoille, sillä FIRIPO-paneelissa esitetyt kysymykset käännetään tarvittaessa suomeksi tai ruotsiksi, kertoi Strandberg.

Kansalaismielipide- ja Barometern-kyselyjen lisäksi FIRIPOon kuuluvat myös Päättäjäpaneeli, Gen2-paneeli ja päätöksentekolaboratoriot, joiden aineistoja tallennetaan myös Tietoarkistoon. Hankkeessa ovat mukana myös Tampereen ja Turun yliopistot. FIRIPOa johtaa professori Kimmo Grönlund Åbo Akademista.

Tarjottimet ja kunniakirjat pöydällä.
Palkintoesine 2024 on puinen tarjotin, joka on lastattu suklaakonvehdein. Kuva: Helena Laaksonen.

Aineistopalkinto on jaettu vuodesta 2014 asti. Se voidaan myöntää huomionosoituksena henkilölle, tutkimusryhmälle tai organisaatiolle, joka on osoittanut esimerkillistä aineistonhallintaa ja tutkimusaineiston koko elinkaaren huomioimista aineistonkeruun suunnittelussa sekä aineiston keräämisessä, organisoinnissa ja arkistoinnissa. Sitä en myönnetä määrävälein. Palkintoesine on kierrätystä korostava ja siihen kuuluu kunniakirja.