GoTriple-hakupalvelu yhteiskunta- ja humanistisille tieteille

Juuri lanseeratun GoTriple-palvelun päätavoite on parantaa tieteellisten dokumenttien, tutkimusprojektien ja tutkijoiden löydettävyyttä yhteiskunta- ja humanistisissa tieteissä tieteenala- ja kielimuurit ylittäen.

GoTriple luotiin TRIPLE-projektissa, jota EU rahoitti Horizon 2020 -ohjelmastaan. Palvelu jatkuu hankevaiheen päätyttyäkin osana OPERAS-palveluvalikoimaa.

GoTriple pähkinänkuoressa:

 • Mahdollistaa erilaisten yhteiskuntatieteellisten ja humanististen alojen tutkimukseen liittyvien dokumenttien haun. Dokumentit voivat olla artikkeleita, graduja, väitöskirjoja, raportteja, tutkimusaineistoja jne.
 • Sisältää tietoa käynnissä olevista ja päättyneistä tutkimushankkeista.
 • Sisältää tutkijaprofiileja ja mahdollistaa yhteyksien luomisen tutkijoihin ja tutkimushankkeisiin.
 • Sisältää innovatiivisia työkaluja ja palveluita tutkimuksen tukemiseen:
  • hakutulosten visualisointi (steamgraphs, knowledge maps)
  • Pundit-annotointityökalu, jonka avulla käyttäjät voivat annotoida julkaisuja verkossa ja jakaa merkintänsä muiden kanssa
  • suositukset haussa käyttäjän aiempien hakukyselyiden perusteella
  • verkostoitumisen helpottuminen ja tieteellinen tutkimuksen joukkorahoituspalvelun tarjoaminen.

GoTriple pyrkii ylittämään kielimuurit ja parantamaan löydettävyyttä kääntämällä koneellisesti englanniksi niiden dokumenttien kuvaukset, jotka olivat alun perin saatavilla ainoastaan kroatiaksi, ranskaksi, saksaksi, kreikaksi, italiaksi, puolaksi, portugaliksi, sloveeniksi, espanjaksi tai ukrainaksi. Siten käyttäjät voivat tehdä hakuja useilla kielillä. Hakutuloksissa on mukana myös muita kieliä kuin yllä mainitut, mutta niiden kuvauksia ei ainakaan toistaiseksi konekäännetä. Jos kuvaus on jo alun perin saatavilla englanniksi, sitä ei käännetä.

Maaliskuussa 2023 palvelussa oli tietoa kahdeksasta miljoonasta dokumentista, 22 000 projektista ja noin kuudesta ja puolesta miljoonasta tutkijasta. Tietoarkisto osallistui TRIPLE-projektissa tiedonhankintaan, materiaalien luokitteluun ja sanastoihin keskittyvään työpakettiin.

GoTriple logo