CESSDAn aineistoluettelosta voi nyt hakea asiasanojen perusteella

Uusi versio CESSDAn aineistoluettelosta on julkaistu. Keskeisin parannus on mahdollisuus suodattaa hakutuloksia asiasanojen perusteella. Lisäksi käyttökokemusta on parannettu.

Päivityksessä tehtiin erinäisiä muutoksia käyttöliittymään. Käyttäjille merkittävin muutos on toiminto, joka mahdollistaa hakutulosten suodattamisen asiasanojen (keywords) perusteella. Samalla aihealueluokitusten ja asiasanojen näkyvyyttä tutkimusaineiston kuvailusivuilla on parannettu. Muut parannukset keskittyvät käyttökokemuksen parantamiseen ja palautteen antamisen helpottamiseen.

Palveluun on tehty myös saavutettavuuskorjauksia ja sille on laadittu saavutettavuusseloste.

Tietoarkiston kaikkien aineistojen metatiedot ovat saatavilla myös CESSDA Data Cataloguen kautta. Se tarjoaa kootun pääsyn kaikkiin CESSDA-arkistojen aineistokuvauksiin, mikä helpottaa tutkijoiden ja opiskelijoiden mahdollisuutta löytää tarpeisiinsa sopivaa tutkimusaineistoa eurooppalaisista arkistoista yhdellä haulla. Itse aineistot on edelleen ladattava kustakin arkistosta erikseen. Luettelossa on yhteensä lähes 38 000 aineistoa, jotka ovat peräisin 17 eri yhteiskuntatieteellisesti suuntautuneesta data-arkistosta.

Metatietokuvailut on pitkälle harmonisoitu, jotta monikielinen tiedonhaku olisi mahdollista. Osa arkistoista toimittaa aineistokuvailunsa yhteisluetteloon Tietoarkiston kehittämän Kuha2-rajapinnan kautta.

Tietoarkisto on ollut mukana yhteisluettelon kehittämisessä usean vuoden ajan, ja vuonna 2023 se vastaa CESSDAn oman teknisen tiimin rinnalla luettelon teknisestä ylläpidosta. Monikielisyystuen taustalla on CESSDA Controlled Vocabulary (CVS). Edellisellä hankekaudella Tietoarkiston vastuulla oli sanastoihin liittyvän sisältötyön johtaminen tuoteomistajana.

CESSDA Data Cataloguen käyttöliittymä, kuvaruutukaappaus.
Uusi asiasanasuodatin on hakunäkymän vasemmassa laidassa.