Tietoarkisto antaa tutkimusaineistoille DOI-tunnisteet

Tietoarkisto on alkanut myöntää pysyviä DOI-tunnisteita arkistoimilleen tutkimusaineistoille. Kaikki jo arkistoidut aineistot ovat juuri saaneet DOIn, ja niihin voi jatkossa viitata käyttämällä uutta DOI-tunnistetta tai aiemmin myönnettyä URN-tunnistetta.

Tietoarkiston antama DOI tunnistaa tutkimusaineiston kokonaisuutena, ei sen yksittäistä versiota. DOI annetaan joko aineiston ensimmäisen julkaisun yhteydessä tai silloin, kun aineisto lisätään tulevien aineistojen luetteloon.

Kunkin tutkimusaineiston DOI-tunniste on esitetty Ailassa osana aineiston koko kuvausta. Tunniste sisältyy myös koneluettaviin DDI-metatietoihin ja on haravoitavissa eri järjestelmiin. Vielä julkistamattomien aineistojen pysyvät tunnisteet ovat nähtävissä Ailassa Tulevat aineistot -sivulla.

Jatkamme myös URN-tunnisteiden myöntämistä aineistoille, ja kaikki nykyiset URN-tunnisteet resolvoituvat edelleen kuten aiemminkin.

Tietoarkiston antamat DOI-tunnisteet ovat DataCiten DOI-tunnisteita ja ne myönnetään Tampereen yliopiston kirjaston DataCite-jäsenyyden kautta. Ne rekisteröidään handle-järjestelmään ja resolvoituvat normaaliin tapaan. Esimerkiksi datalle FSD1000 annettava DOI on 10.60686/t-fsd1000 ja se voidaan resolvoida osoitteessa https://doi.org/10.60686/t-fsd1000 (Avautuu uuteen välilehteen) .