{ "draft": false, "title": "Otsikko", "type": "page-with-sections" }

Tietoarkiston strategia 2025-2028 Yhteentoimivuutta, yhteistyötä ja luotettavaa aineistopalvelua

Strategiakaudella 2025–2028 Tietoarkiston toimintaympäristössä on odotettavissa nopeita muutoksia: Avoimen tieteen palvelut ja vaatimukset kehittyvät kansallisella ja eurooppalaisella tasolla, tekoäly tuo uusia mahdollisuuksia mutta myös riskejä, ja kilpailu rahoituksesta kiristyy.

Tietoarkisto tiivistää yhteistyötä alansa kotimaisten ja kansainvälisten tutkimusinfrastruktuurien ja tiedeyhteisön kanssa. Keskeisissä palveluissa kehitämme yhteentoimivuutta kansallisella ja kansainvälisellä tasolla. Pitkän aikavälin visiomme on, että tutkimusdata ja sen käyttöä kuvaava tieto virtaavat tutkimuksen infrastruktuurien välillä sujuvasti ja infrastruktuurit tuottavat yhteistyössä tutkijoille kattavia ja toimivia palveluja.

Toiminnassamme rakennamme ja ylläpidämme luottamusta tieteeseen ja tutkimukseen toteuttamalla arvojamme, jotka ovat vastuullisuus, avoimuus, tasa-arvoisuus, yhteistyöhakuisuus ja yhteisöllisyys.

Toimimme FAIR-periaatteiden mukaan. Palvelumme ja tutkimusaineistot ovat helposti löydettävissä ja saatavilla sekä yhteentoimivia ja uudelleen käytettävissä.

Toteutamme arvojamme myös tukemalla kestävää kehitystä edistävää tutkimusta.

Tietoarkiston VISIO

Tietoarkisto on alansa johtava infrastruktuuri, jonka ajanmukaiset palvelut ja korkeatasoinen metadata lisäävät tutkimusaineistojen arvoa ja suomalaisen tutkimuksen vaikuttavuutta.

Tietoarkiston MISSIO

Tietoarkisto jakaa, vaalii ja säilyttää pitkäaikaisesti käyttökuntoisena suomalaisen yhteiskunnan, ihmisten ja kulttuuristen ilmiöiden tutkimiseksi kerättyjä aineistoja, eli tutkimusdataa. Tuotamme yhteentoimivia, luotettavia ja vaikuttavia palveluita ja korkealaatuisia aineistoja. Kehitämme parhaita käytäntöjä yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa.

Strategiakauden päätavoitteet

1. Tukea asiakkaitamme korkealaatuisten aineistojen vastuullisessa avaamisessa ja hyödyntämisessä

Tietoarkisto vaalii arkistoituja aineistoja pitkäjänteisesti. Tietoarkisto auttaa ja opastaa tutkimusaineistojen tuottajia aineistojen vastuullisessa avaamisessa ja käyttäjiä arkistoitujen aineistojen hyödyntämisessä. Tarjoamme teknisiä ratkaisuja, ajantasaisia oppaita ja henkilökohtaista palvelua. Arkistoiduista aineistoista tuotetut tietojalosteet laajentavat tutkimusdatan vaikuttavuutta tiedeyhteisön ulkopuolelle.

Tietoarkisto kehittää palvelujaan, ylläpitää ja kartuttaa omaa osaamistaan ja hyödyntää yhteistyöverkostojaan vastatakseen asiakkaiden muuttuviin tarpeisiin ja toimintaympäristön muutoksiin. Huomioimme ihmis- ja konekäyttäjien näkökulmat.

2. Edistää suomalaisten tutkimusaineistojen vaikuttavuutta, näkyvyyttä ja kansainvälisyyttä sekä vertailevaa tutkimusta

Tietoarkisto on asiantuntijaorganisaatio, jonka vahvuuksia ovat datanhallinnan lisäksi tietosuoja-, anonymisointi-, metatieto- ja tietojärjestelmäosaaminen. Tietoarkisto tähtää (meta)tiedon laajempaan ja syvällisempään hyödyntämiseen kansallisissa ja kansainvälisissä palveluissa FAIR-periaatteiden mukaisesti.

Englanninkieliset palvelut ja eurooppalaiseen monikieliseen palvelutuotantoon osallistuminen lisäävät kotimaisilla kielillä syntyneen tutkimusdatan vaikuttavuutta ja suomalaisen tutkimuksen näkyvyyttä ja kilpailukykyä.

Data-arkistotoiminnan lähtökohta on tutkimusdatan säilyttäminen käyttökuntoisena yli vuosikymmenten vertailevan tutkimuksen tarpeisiin. Tietoarkisto tukee vertailevaa tutkimusta osallistumalla laajojen kansainvälisten aineistojen tuotantoon ja tarjoamalla myös kansallisia harmonisoituja aineistosarjoja, jotka mahdollistavat vertailun. Tietoarkiston laaja aineistovaranto mahdollistaa sekä kvantitatiivisen että kvalitatiivisen vertailevan tutkimuksen.

Yhteistyössä tutkijoiden kanssa Tietoarkisto edistää sekä kvantitatiivisen että kvalitatiivisen vertailevan tutkimuksen keruu- ja analyysimetodien avoimuutta.

3. Kehittää aineistojen, palveluiden ja tietojärjestelmien yhteentoimivuutta

Tietoarkiston palvelut ja kansainvälinen yhteistyö tukevat arkistoitujen tutkimusaineistojen ja tutkimuksen vaikuttavuutta ja näkyvyyttä entistä laajemmin. Tietoarkisto on osa kansainvälistä tutkimusjärjestelmää muun muassa eurooppalaisten yhteiskuntatieteellisten data-arkistojen infrastruktuurin CESSDA ERICin ja eurooppalaisen virtuaalisen ympäristön EOSCin kautta.

Tietoarkisto tekee yhteistyötä avoimen tutkimuksen ja tieteen kansallisten ja kansainvälisten toimijoiden kanssa arkistoitujen tutkimusaineistojen, metadatan ja palvelujen harmonisoinnin edistämiseksi ja yhteentoimivuuden rakentamiseksi. Yhteentoimivat, sujuvat, mukautuvat ja ajanmukaiset infrastruktuuripalvelut vähentävät päällekkäisyyksiä ja tehostavat resurssien käyttöä.

  • FAIR periaatteet: Periaatteiden tarkoitus on tehdä data löydettäväksi (Findable), saavutettavaksi (Accessible), yhteentoimivaksi (Interoperable) ja uudelleenkäytettäväksi (Re-usable).
  • CECCSDA ERIC: Consortium of European Social Science Data Archives, European Research Infrastructure Consortium
  • EOSC: European Open Science Cloud