Hakuohje: haku arkistoiduista aineistoista

Mieti ensin, mitä tarvitset. Seuraaviin kysymyksiin vastaaminen helpottaa sopivan aineiston löytämistä:

  • Mikä on tutkimusongelmasi?
  • Minkälaisen indikaattorin tai muuttujan tarvitset? Mitä tutkittavilta on mahdollisesti kysytty?
  • Tarvitseko suomalaisen aineiston lisäksi vertailuaineistoa jostain muusta maasta?
  • Mitä ajankohtaa tutkit?

Myös työsi aikataulu saattaa vaikuttaa aineiston valintaan. Suurin osa Tietoarkiston aineistoista on käytettävissä heti, mutta joitakin aineistoja voit saada käyttöösi vain erillisellä luvalla. Tietoarkiston henkilökunta auttaa mielellään aineiston etsimisessä.

Hakuvälineet

Palveluportaali Aila on nopein tapa selata, hakea ja ladata aineistoja.

Tietoarkiston sivuhaulla (kunkin sivun oikeassa yläkulmassa, jos evästeet on sallittu) voi tehdä yleisluonteisia hakuja aineistoluetteloista, kyselylomakkeista ja koodikirjoista.

Aineistoluettelo palveluportaali Ailassa sisältää listaukset arkistoiduista aineistoista muun muassa otsikoittain, tieteenaloittain, asiasanoittain ja sarjoittain.

Finna (Avautuu uuteen välilehteen) tarjoaa pääsyn arkistojen, kirjastojen ja museoiden aineistoihin ja palveluihin. Myös Tietoarkiston suomenkieliset aineistokuvailut löytyvät Finnasta.

Etsin (Avautuu uuteen välilehteen) on väylä suomalaisten korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten tuottamiin tutkimusaineistoihin. Tietoarkiston suomenkieliset aineistokuvailut löytyvät myös Etsimestä.

Googlella tai muilla Internet-hakukoneilla voi myös hakea aineistoja, sillä Tietoarkisto julkaisee kaikki yksityiskohtaiset aineistonkuvailut avoimesti Ailassa. Parhaat hakutulokset saa rajaamalla haun kohdistumaan Tietoarkiston sivuihin, esimerkiksi eriarvoisuus site:.fsd.tuni.fi. Lisää hakuohjeita on Googlen sivuilla.