European Social Survey -hankkeen aineistoa saatavana verkosta

European Social Survey -hankkeen (ESS:n) ensimmäisen kierroksen 15 maan aineistot ovat saatavana Norjan tietoarkiston (NSD:n) sivuilta. Kansainvälisen aineiston ja maakohtaiset aineistot voi ladata maksutta tutkimus ja opetuskäyttöön verkosta. Käyttö edellyttää rekisteröitymistä.

ESS on kahden vuoden välein toteutettava tutkimusohjelma. Nyt julkaistu ensimmäisen kierroksen data on kerätty viime syksyn ja alkuvuoden 2003 aikana. Ensimmäisessä kansainvälisessä aineistossa ovat mukana: Sveitsi, Tšekki, Espanja, Suomi, Iso-Britannia, Kreikka, Unkari, Irlanti, Israel, Alankomaat, Norja, Puola, Portugali, Ruotsi ja Slovenia. Ensimmäisellä kierroksella oli mukana yhteensä 23 maata. Loput aineistot valmistuvat lähiaikoina.

Seuraavaa aineistoa on tarkoitus alkaa kerätä vuoden 2004 syksyllä. Kahden vuoden välein kerättävät ESS-aineistot muodostuvat joka kyselyssä toistuvasta ydinosasta ja vaihtuvista moduuleista. Ensimmäisen aineiston vaihtuvat kysymykset koskivat maahanmuuttoa ja turvapaikanhakijoita sekä kansalaisuutta ja osallistumista.

Seuraavalla kierroksella vaihtuvien moduulien aiheiksi tullevat 1) perhe, työ ja hyvinvointi, 2) terveyttä ja hoivaa koskevat asenteet sekä 3) markkinayhteiskunta ja kansalaisuus.

Joka keruussa toistettavat aiheet koskevat muun muassa mediaa ja luottamusta, polittisia intressejä ja luottamusta, poliittista sitoutuneisuutta ja koettua hyvinvointia, sisään- ja ulossulkemista, syrjintää, kansallista ja etnistä identiteettiä sekä uskontoa.

Jo ennen data-aineiston lataamista omalle koneelleen, kannattaa tutustua ESS:n kotisivuilla olevaan runsaaseen taustamateriaaliin. Aineistoa voi tarkastella myös NESSTAR Light -sovelluksen avulla (toimii Internet Explorer -selaimessa). Palveluun on linkki aineiston NSD:n verkkosivun valikosta otsikolla "On-line browsing and download". Valikon linkki "Direct data download" vie sivulle, josta datan voi ladata pakattuna SAS- tai SPSS-muodossa omalle koneelleen klikkaamalla kuvalinkkiä hiiren oikeanpuoleisella näppäimellä ja valitsemalla "Save target as".

Linkkejä: