European Social Surveyn toinen aalto saatavilla verkosta

European Social Survey -hankkeen (ESS:n) vuonna 2004 kerätty toisen kierroksen data on saatavana Norjan tietoarkiston (NSD:n) sivuilta. Kansainvälisen aineiston ja maittaiset aineistot voi ladata maksutta verkosta suoraan omalle koneelleen.

Data on tarjolla sekä SAS- että SPSS-käyttäjille. Käyttö edellyttää rekisteröitymistä. Nyt julkaistussa toisen aallon datan ensimmäisessä versiossa on mukana 17 maata: Itävalta, Belgia, Sveitsi, Tšekki, Espanja, Suomi, Iso-Britannia, Kreikka, Norja, Puola, Portugali, Ruotsi, Tanska, Slovenia, Viro, Saksa ja Luxemburg. Yhteensä toisella kierroksella oli mukana 25 maata. Loput aineistot valmistuvat lähiaikoina. Pelkkä Suomen data tulee saataville suomenkielisenä tiedostona tietoarkistosta vielä tänä syksynä.

ESS kerätään joka toinen vuosi. Aineistot muodostuvat joka kyselyssä toistuvasta ydinosasta ja vaihtuvista moduuleista. Toistettavat aiheet koskevat muun muassa mediaa ja luottamusta, polittisia intressejä ja luottamusta, poliittista sitoutuneisuutta ja koettua hyvinvointia, syrjintää, kansallista ja etnistä identiteettiä sekä uskontoa. Ensimmäisen kierroksen vaihtuvat kysymykset koskivat maahanmuuttoa ja turvapaikanhakijoita sekä kansalaisuutta ja osallistumista, nyt julkaistussa toisen kierroksen datassa on kysymyksiä terveydestä, taloudellisesta moraalista, perheestä ja työstä.

Aineiston lataaminen: Valitse NSD:n ESS-verkkosivun ylärivin valikosta ensin "ESS2-2004" ja sen alta "Data download". Klikkaa Format-otsikon alla olevaa kuvalinkkiä sen mukaan, haluatko datan pakattuna SPSS- vai SAS-tiedostona. Jos et ole vielä kirjautunut sisään, ohjelma kysyy tässä vaiheessa käyttäjätunnustasi. Jos olet uusi käyttäjä, ohjelma pyytää rekisteröitymään. Kirjautumisen jälkeen ohjelma kysyy "Do you want to open or save this file?". Valitse "Save" ja haluamasi hakemisto. Selainsuositus: Internet Explorer 5.0 tai uudempi.

Linkkejä: