European Social Surveyn yhdistelmäaineisto saatavilla verkosta

European Social Survey (ESS) -hankkeen kahden ensimmäisen kierroksen yhdistelmäaineisto on saatavana Norjan tietoarkiston ESS-sivuilta. Toisen kierroksen aineistossa on nyt mukana myös Turkki.

Ensimmäinen ESS-kierros toteutettiin 2002/2003 ja toinen 2004/2005. Yhdistelmäaineiston lisäksi ESS-sivuilta voi ladata erikseen kummankin kierroksen kansainvälisen aineiston ja maittaiset aineistot. Aineistojen lataaminen ja käyttö on ilmaista, mutta edellyttää rekisteröitymistä. Data on tarjolla sekä SAS- että SPSS-käyttäjille.

ESS kerätään joka toinen vuosi. Aineistot muodostuvat joka kyselyssä toistuvasta ydinosasta ja vaihtuvista moduuleista. Toistettavan ydinosan aiheita ovat muun muassa media, poliittiset intressit, luottamus, poliittinen sitoutuneisuus, koettu hyvinvointi, syrjintä, kansallinen ja etninen identiteetti sekä uskonto. Ensimmäisen kierroksen vaihtuvat kysymykset koskivat maahanmuuttoa ja turvapaikanhakijoita sekä kansalaisuutta ja osallistumista. Toisen kierroksen aineistossa on kysymyksiä terveydestä, taloudellisesta moraalista, perheestä ja työstä.

Aineiston lataaminen:
Valitse NSD:n ESS-verkkosivun ylärivin valikosta ensin haluamasi aineisto ja sen alta "Data download". Klikkaa Format-otsikon alla olevaa kuvalinkkiä sen mukaan, haluatko datan pakattuna SPSS- vai SAS-tiedostona. Jos et ole vielä kirjautunut sisään, ohjelma kysyy tässä vaiheessa käyttäjätunnustasi. Jos olet uusi käyttäjä, ohjelma pyytää rekisteröitymään. Kirjautumisen jälkeen ohjelma kysyy "Do you want to open or save this file?". Valitse "Save" ja haluamasi hakemisto. Selainsuositus: Internet Explorer 5.0 (tai uudempi) tai Mozilla 1.5 (tai uudempi).

Lisätietoja: