European Social Surveyn kolmas aalto saatavilla verkosta

European Social Survey -hankkeen (ESS:n) vuosina 2006-2007 kerätty kolmannen kierroksen data on saatavana Norjan tietoarkiston (NSD:n) sivuilta. Kansainvälisen aineiston ja maittaiset aineistot voi ladata maksutta verkosta suoraan omalle koneelleen. Data on tarjolla sekä SAS- että SPSS-käyttäjille. Käyttö edellyttää rekisteröitymistä.

Nyt julkaistussa kolmannen aallon datan ensimmäisessä versiossa on mukana 20 maata: Belgia, Bulgaria, Kypros, Tanska, Viro, Suomi, Ranska, Saksa, Unkari, Norja, Puola, Portugali, Romania, Venäjä, Slovakia, Slovenia, Espanja, Ruotsi, Sveitsi ja Iso-Britannia. Unkarin, Romanian ja Venäjän aineistot liitetään kansainväliseen kokooma-aineistoon vasta sen jälkeen, kun aineistot on muokattu vertailukelpoisiksi lisäämällä tarvittavat painomuuttujat.

ESS kerätään joka toinen vuosi. Aineistot muodostuvat joka kyselyssä toistuvasta ydinosasta ja vaihtuvista moduuleista. Toistettavat aiheet koskevat muun muassa mediaa ja luottamusta, polittisia intressejä ja luottamusta, poliittista sitoutuneisuutta ja koettua hyvinvointia, syrjintää, kansallista ja etnistä identiteettiä sekä uskontoa. Ensimmäisen kierroksen vaihtuvat kysymykset koskivat maahanmuuttoa ja turvapaikanhakijoita sekä kansalaisuutta ja osallistumista. Toisen kierroksen datassa oli kysymyksiä terveydestä, taloudellisesta moraalista, perheestä ja työstä. Kolmannessa ovat mukana henkilökohtainen ja sosiaalinen hyvinvointi sekä eurooppalaisten elämänvaiheet ja elämänkaari.

Aineiston lataaminen: Valitse NSD:n ESS-verkkosivun ylärivin valikosta ensin "ESS Round 3" ja sen alta "Data download". Klikkaa Integrated files -otsikon alla olevaa kuvalinkkiä sen mukaan, haluatko datan pakattuna SPSS- vai SAS-tiedostona. Jos et ole vielä kirjautunut sisään, ohjelma kysyy tässä vaiheessa käyttäjätunnustasi. Jos olet uusi käyttäjä, ohjelma pyytää rekisteröitymään. Kirjautumisen jälkeen ohjelma kysyy "Do you want to open or save this file?". Valitse "Save" ja haluamasi hakemisto. Selainsuositus: Internet Explorer 5.0 tai uudempi.

Linkkejä:
» ESS-ohjelman kotisivu
» ESS-aineistot NSD:ssä
» ESS-hanke tietoarkiston sivuilla