European Social Surveyn neljäs aalto saatavana

European Social Survey -hankkeen (ESS:n) vuonna 2008 kerätty neljännen aallon data on saatavana Norjan tietoarkiston (NSD:n) sivuilta. Kansainvälisen aineiston ja maittaiset aineistot voi ladata maksutta verkosta suoraan omalle koneelleen. Data on tarjolla sekä SAS- että SPSS-käyttäjille. Käyttö edellyttää rekisteröitymistä.

Nyt julkaistussa neljännen aallon datan ensimmäisessä versiossa on mukana 18 maata: Belgia, Bulgaria, Kypros, Tanska, Viro, Suomi, Ranska, Saksa, Norja, Puola, Portugali, Venäjä, Slovakia, Slovenia, Espanja, Ruotsi, Sveitsi ja Iso-Britannia. Slovakian aineisto liitetään kansainväliseen kokooma-aineistoon vasta sen jälkeen, kun siihen on lisätty tarvittavat painomuuttujat.

ESS kerätään joka toinen vuosi. Aineistot muodostuvat joka kyselyssä toistuvasta ydinosasta ja vaihtuvista moduuleista. Toistettavat aiheet koskevat muun muassa mediaa ja luottamusta, polittisia intressejä ja luottamusta, poliittista sitoutuneisuutta ja koettua hyvinvointia, syrjintää, kansallista ja etnistä identiteettiä sekä uskontoa. Ensimmäisen kierroksen vaihtuvat kysymykset koskivat maahanmuuttoa ja turvapaikanhakijoita sekä kansalaisuutta ja osallistumista. Toisen kierroksen datassa oli kysymyksiä terveydestä, taloudellisesta moraalista, perheestä ja työstä. Kolmannessa aallossa olivat mukana henkilökohtainen ja sosiaalinen hyvinvointi sekä eurooppalaisten elämänvaiheet ja elämänkaari. Neljännen aallon vaihtuvat moduulit käsittelevät hyvinvointia ja sosiaaliturvaa koskevia mielipiteitä sekä ikäsyrjinnän kokemuksia ja ilmauksia.

Aineiston lataaminen: Valitse NSD:n ESS-verkkosivun vasemman laidan valikosta ensin "ESS Round 4" ja sen alta "Data download". Klikkaa Integrated files -otsikon alla olevaa linkkiä sen mukaan, haluatko datan pakattuna SPSS- vai SAS-tiedostona. Jos et ole vielä kirjautunut sisään, ohjelma kysyy tässä vaiheessa käyttäjätunnustasi. Jos olet uusi käyttäjä, ohjelma pyytää rekisteröitymään. Kirjautumisen jälkeen selainohjelma tarjoaa mahdollisuuden avata tai tallentaa tiedoston. Valitse "Save file" (Mozilla Firefox) tai "Save" (Internet Explorer).

Linkkejä:
» ESS-ohjelman kotisivu
» ESS-aineistot NSD:ssä
» ESS-hanke tietoarkiston sivuilla