Yhteiskuntatieteiden monikielinen asiasanasto ELSST selattavissa

Yhteiskuntatieteiden monikielinen tesaurus ELSST on nyt selattavissa verkossa osoitteessa: http://elsst.esds.ac.uk/. Palveluun voi kirjautua antamalla käyttäjätunnukseksi oman sähköpostiosoitteensa. Salasanaa ei tarvita. Englanninkielinen käyttöohje (User Guide, pdf) kertoo, miten tesauruksesta voi etsiä termejä ja niiden vastineita eri kielillä.

ELSSTin tarkoituksena on lisätä eurooppalaisten tutkimusaineistojen saatavuutta yli kielirajojen. Monikielisen ELSSTin kehitystyön lähtökohtana oli englanninkielinen HASSET-tesaurus. Englannin lisäksi asiasanasto on käännetty espanjaksi, kreikaksi, norjaksi, ranskaksi, ruotsiksi, saksaksi, suomeksi ja tanskaksi. Kaikki kieliversiot eivät ole täydellisiä. Tarkoituksena on laajentaa kielivalikoimaa edelleen. ELSST sisältää noin 3500 varsinaista asiasanaa.

ELSSTiä on kehitetty eurooppalaisten yhteiskuntatieteellisten data-arkistojen yhteistyönä eri hankkeissa, viimeksi CESSDA PPP -projektissa, joka on valmistellut cessda-ERIC-tutkimusinfrastruktuuria. ELSST on käytössä myös eurooppalaisten data-arkistojen yhteisessä aineistoportaalissa. Vuodesta 2011 alkaen ELSSTin käyttöoikeuksia hallinnoi cessda-ERIC.

Tutustu myös muihin asiasanastoihin tietoarkiston tesaurussivuilla.

Lisätietoja:

  • ELSST
  • CESSDAn dataportaali
  • CESSDA PPP
  • Tietoarkiston tesaurussivut
  • Tietoarkiston kielenkääntäjä Taina Jääskeläinen, etunimi.sukunimi@uta.fi, puh. 040 190 1444.