Arkistoaineistoja hyödyntävien julkaisujen määrä kaksinkertaistui

Arkistoituja aineistoja hyödyntävien julkaisujen määrä kaksinkertaistui viime vuonna. Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto pitää kirjaa julkaisuista, joissa on käytetty arkistoituja aineistoja. Vuonna 2010 tietoarkiston tietokantaan lisättiin 190 julkaisua, mikä on lähes kaksinkertainen määrä vuoteen 2009 verrattuna.
– Määrän lisäys voi johtua sekä siitä, että tutkimuksia on todella valmistunut enemmän että myös ilmoitusten lisääntymisestä. Aineistojen käyttöehdot edellyttävät tutkimusjulkaisujen bibliografisten tietojen toimittamista tietoarkistoon, mutta joudumme pyytämään tätä tietoa asiakkailta useimmiten erikseen, kertoo tietoarkiston tietopalvelupäällikkö Mari Kleemola.

Suosituin jatkokäyttöön tilatuista yksittäisistä aineistoista jo toisena perättäisenä vuotena oli Arkipäivän kokemuksia köyhyydestä 2006.
– Köyhyyskirjoitusaineisto on hyvä lippulaiva laadullisten aineistojen jatkokäytön ja avoimuuden edistämisessä. Aineistohan on edelleen primaarikäytössä alkuperäisillä tutkijoilla. He ovat silti antaneet luvan käyttää aineistoa lukuisissa eri tutkimuksissa ja opinnäytteissä, iloitsee kehittämispäällikkö Arja Kuula.

Tietoarkistosta tilattiin viime vuonna 256 eri tutkimusaineistoa, mikä on noin neljäsosa tietoarkiston varannosta. Käyttölupahakemuksia käsiteltiin 217, eli hieman vähemmän kuin edellisenä vuonna. Jatkokäyttöön toimitettiin 475 aineistoa. Toimitetuista aineistoista noin kaksitoista prosenttia oli kvalitatiivisia.

Tietoarkiston verkkosivujen suosituin osio, Menetelmäopetuksen tietovaranto, kasvatti viime vuonna suosiotaan edelleen. Tietovaranto on verkko-oppimisympäristö, joka soveltuu sekä itseopiskeluun että menetelmien opettamiseen. Viikoittain tietovarantoon kohdistui viime vuonna yli 10 000 sivupyyntöä.

Näihin tietoihin ja muuhun tietoarkiston toimintaan voi tutustua tarkemmin Yhteiskuntatieteellisen tietoarkiston vuosikertomuksesta, jota laaditaan parhaillaan. Vuosikertomus julkaistaan verkossa myöhemmin tänä vuonna.

Lisätietoa: