Kirje seminaarien ja menetelmäkurssien vastuuhenkilöille

Tietoarkisto on lähettänyt yhteiskuntatieteellistä opetusta antaville laitoksille seuraavan kirjeen, joka on tarkoitettu seminaarien ja menetelmäkurssien vastuuhenkilöille ja jossa esitellään FSD:n menetelmäopetukseen tarkoitettuja palveluja. Kirjeen ohessa lähetettiin Suomessa vuonna 2000 kerätyn ympäristöaiheisen ISSP-kyselyn kyselylomake ja tietoarkiston toimintakertomus kaudelta 1999-2000.


HYVÄT TUTKIMUKSEN TEON OPETTAJAT

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto (FSD) tarjoaa maksutta seminaari- ja menetelmäkurssien opettajien ja opiskelijoiden käyttöön kyselyaineistoja eri aihealueilta. Arkistoitujen aineistojen lukumäärä kohoaa tämän syksyn mittaan yli kahteen sataan. Joukossa on useita toistaiseksi vähän hyödynnettyjä ja aivan tuoreitakin aineistoja.

Ohessa on esimerkiksi tietoa suomalaisten ympäristöasenteita ja -käyttäytymistä noin vuosi sitten kartoittaneesta valtakunnallisesta kyselystä (n=1502). Se kuten monet muutkin tietoarkiston aineistot käyvät mainiosti seminaarityön tai tutkielman pohja-aineistoksi, tai vaikkapa kvantitatiivisten tutkimusmenetelmien kurssin harjoitusdataksi. Tietoarkiston nettisivuilta löytyvät arkistoitujen aineistojen perustiedot ja usein myös skannattu kyselylomake pdf-muodossa.

Tietoarkistoon tallennetun aineiston voi tilata täyttämällä käyttölupahakemuksen ja käyttöehtositoumuksen. Tilauslomakkeet voi täyttää ja tulostaa netistä parissa minuutissa. Yleensä pystymme toimittamaan tilatun materiaalin noin viikon kuluessa. Maksutta.

Menetelmäkursseille voimme myös räätälöidä opetusaineistoja. Lisäksi syksyn kuluessa FSD:n sivustolle valmistuu kvantitatiivisten menetelmien opetusta tukevan tietovarannon ensimmäinen versio. Se sisältää helppotajuisen johdatuksen perustaviin tilastollisiin menetelmiin, niihin integroidun suomenkielisen SPSS-oppimisympäristön sekä esimerkkiharjoituksia ja muuta opetusmateriaalia. Tietovarantoa voi hyödyntää jo kuluvan syksyn opetuksessa ja laajamittaisemmin kevään 2002 kursseilla. Joulukuussa 2001 tietoarkistosta on myös saatavilla painettu julkaisu tietovarannon tekstiosasta.

Toivomme Teidän ottavan tietoarkiston palveluineen esille kursseillanne. Vastaamme mielellämme kaikkiin toimintaamme ja aineistoihimme liittyviin kysymyksiin.

Työniloa lukukaudelle 2001-2002!

Sami Borg
FSD:n johtaja

Mari Kleemola
arkistonhoitaja