Laatikko-jana - SPSS-harjoitus 2

Jos olet ensimmäistä kertaa aloittamassa SPSS-harjoitusta, on ennen varsinaisen harjoituksen tekemistä syytä tutustua opiskeluohjeisiin.

Voit katsoa oheisesta videosta, kuinka yhden muuttujan laatikko-jana -kuvio toisen muuttujan luokissa toteutetaan Legacy Dialogs -valikon kautta. Esimerkkiaineistona käytetään European Social Survey 2012 -kyselyn Suomen aineistoa.

Voit myös seurata alla olevia ohjeita ja harjoitella laatikko-jana -kuvion luontia SPSS:n Chart Builder -toiminnolla. Esimerkkiaineistona on osa Suomessa vuonna 2017 kerätystä European Values Study -aineistosta, osaEVS.

Havaintoaineiston hakemisesta SPSS-ohjelmaan on erilliset ohjeet.

Yhden muuttujan laatikko-jana -kuviot eli box plot -kuviot toisen muuttujan luokissa Ankkurilinkki ikoni

Tässä harjoituksessa tarkastellaan luottamusta julkisen vallan instituutioihin laatikko-jana -esityksenä sen mukaan, luottavatko vastaajat useimpiin ihmisiin vai eivät. Tässä harjoituksessa laatikko-jana -kuvio tehdään Chart Builder -työkalun avulla.

Tätä luottamusta kuvataan summamuuttujaharjoituksessa muodostetulla luotta2 -nimisellä muuttujalla. Tee summamuuttujaharjoitus ensin, ellet ole sitä jo tehnyt ja palaa sitten tähän harjoitukseen. Voit edetä tätä harjoitusta myös soveltaen johonkin muuhun sopivaan muuttujaan. Esimerkissä käytettävät muuttujat ovat luotta2 'luottamus instituutioihin' ja q7 'Tuntuuko sinusta siltä, että yleisesti ottaen useimpiin ihmisiin voi luottaa, vai että ei voi olla liian varovainen ollessaan tekemisissä ihmisten kanssa?'. Ennen kuvion laatimista muuttujan q7 arvot 8 ja 9 ('en osaa sanoa' ja 'ei vastausta') on muutettava puuttuvaksi tiedoksi (ks. tarvittaessa muuttujamuunnoksia käsittelevät harjoitukset).

Tarkista myös Variable View-näkymän Measure-sarakkeesta, että instituutioita kohtaan tunnettua luottamusta mittaava muuttuja on merkitty jatkuvaksi (Scale).

Avaa Graphs - Chart Builder, valitse valmiiden kuviopohjien joukosta Boxplot - Simple Boxplot ja vie se hiirellä vetämällä esikatseluruutuun. Lisää y-akselille institutionaalista luottamusta mittaava muuttuja (luotta2) ja x-akselille sosiaalisen luottamuksen muuttuja (q7). Esikatseluruutu näyttää hahmotelman kuviosta, mutta ei vielä oikeita jakaumia.

Chart Builder: laatikko-jana -kuvio

Element Properties -välilehdellä voit vielä muuttaa kuvion asetuksia, mutta kuviota voi muokata myös jälkikäteen Output-ikkunassa. Paina OK ja kuvio tulostuu.

Laatikkojana -kuvio

Kuvion perusteella näyttää siltä, sellaiset henkilöt, jotka luottavat muihin ihmisiin, luottavat myös instituutioihin enemmän kuin ne, jotka suhtautuvat muihin ihmisiin varauksella. Toisaalta varovaisten ryhmässä on selvästi enemmän hajontaa kuin luottavaisten. Julkaisua varten kuviota olisi jälleen syytä siistiä Chart Editorissa muuttamalla esimerkiksi akseleiden selitteet ja poistamalla poikkeavien havaintojen kohdalta rivien numerot. Harjoituksessa 3 tutkitaan sosiaalisen luottamuksen ja sukupuolen yhteisvaikutusta institutionaaliseen luottamukseen.

Sitä ennen voit tutkia vielä, näyttäisivätkö sukupuoli ja luottamus instituutioihin olevan toisistaan riippuvia. Tee siis vastaava laatikko-jana -kuvio siten, että sukupuolimuuttuja q63 on x-akselilla ja luotta2 edelleen y-akselilla.

Riippuvuuksia tarkasteltaessa on yleensä syytä pohtia, mistä suunnasta ongelmaa tarkastellaan: Onko luottamus syy vai seuraus suhteessa muihin muuttujiin? Samaa kannattaa miettiä asennemuuttujia käytettäessä. Laatikko-jana -esityksessä taustamuuttuja eli riippumaton muuttuja on yleensä vaaka-akselilla ja riippuva muuttuja pystyakselilla.