Laatikko-jana - SPSS-harjoitus 3

Jos olet ensimmäistä kertaa aloittamassa SPSS-harjoitusta, on ennen varsinaisen harjoituksen tekemistä syytä tutustua opiskeluohjeisiin.

Esimerkkiaineistona on osa Suomessa vuonna 2017 kerätystä European Values Study -aineistosta, >osaEVS.

Havaintoaineiston hakemisesta SPSS-ohjelmaan on erilliset ohjeet.

Yhden muuttujan laatikko-jana -kuviot eli box plot -kuviot kahden muun muuttujan määräämissä luokissa Ankkurilinkki ikoni

Tässä esimerkissä kuvataan graafisesti laatikko-jana -esityksen avulla muihin ihmisiin luottamisen ja sukupuolen yhdysvaikutusta siihen, kuinka paljon instituutioihin luotetaan.

Luottamusta kuvataan summamuuttujaharjoituksessa muodostetulla luotta2 -nimisellä muuttujalla. Summamuuttujaharjoitus kannattaa tehdä ennen tätä harjoitusta. Voit soveltaa tätä harjoitusta myös johonkin muuhun sopivaan muuttujaan.

Avaa Graphs – Chart Builder, valitse valmiiden kuviopohjien joukosta Boxplot - Clustered Boxplot ja vie se hiirellä vetämällä esikatseluruutuun. Lisää y-akselille institutionaalisen luottamuksen muuttuja (luotta2) ja x-akselille sukupuolimuuttuja (q63). Lisää sosiaalisen luottamuksen muuttuja (q7) kohtaan 'Cluster on X: set color'.

Chart Builder: ryhmitelty laatikko-jana -kuvio

Muuttujien asetuksia voi muuttaa Element Properties -välilehdellä. Paina OK luodaksesi kuvion.

Ryhmitelty laatikko-jana -kuvio

Oletusasetuksin kuvion selitteisiin jää muuttujien selitteet, joten kuviota kannattaa tarpeen mukaan muokata. Kuvion perusteella voidaan sanoa, että useimpiin ihmisiin luottavat miehet ja naiset luottavat hieman enemmän instituutioihin kuin muihin ihmisiin varauksella suhtautuvat. Miesten ja naisten välillä ei kuitenkaan ole juuri eroa luottamuksessa instituutioita kohtaan.