Havaintojen painottaminen - SPSS-harjoitus 1

Jos olet ensimmäistä kertaa aloittamassa SPSS-harjoitusta, on ennen varsinaisen harjoituksen tekemistä syytä tutustua opiskeluohjeisiin.

Tässä harjoituksessa käytetään ISSP 2019 osa-aineistoa.

Havaintoaineiston hakemisesta SPSS-ohjelmaan on erilliset ohjeet.

Havaintojen painottaminen Ankkurilinkki ikoni

Seuraavaksi tehtävässä harjoituksessa ISSP 2019 osa-aineistolle otetaan käyttöön painokertoimet. Aineiston painokertoimet on laskettu kalibrointimenetelmällä käyttäen apuna seuraavia väestöjakaumia: sukupuoli, ikäluokka (15–24, 25–34, ..., 65–74), NUTS3-alue ja kuntatyyppi (kaupunki - kaupunkimainen maaseutu - maaseutu).

Painomuuttujia on aineistossa kaksi. Niin sanottu analyysipaino (bv5) painottaa otoksen jakaumat yllä mainittujen tekijöiden perusteella, ja tulokset vastaavat otoksen havaintoyksiköiden määrää. Otospaino (bv6), jota kutsutaan myös asetelmapainoksi, painottaa jakaumat kuten analyysipaino, mutta sillä on korottava vaikutus. Se siis ulottaa tulokset perusjoukon tasolle. Otospainoa käyttämällä esimerkiksi miesten määräksi aineistossa tulee 2 014 780 ja naisten 2 042 928. Analyysien selkeyden vuoksi voi olla usein helpompaa käyttää analyysipainoa, kuten seuraavassa.

Painokertoimien käyttöönotto Ankkurilinkki ikoni

Valitse Data – Weight Cases .... Taulun avauduttua klikkaa ensimmäiseksi Weight Cases by -valintaa, jolloin pääset valitsemaan vasemmasta laatikosta painomuuttujan. Valitse hiirellä painomuuttuja (bv5) ja siirrä se nuolinappia klikkaamalla Frequency Variable: -laatikkoon.

Weight Cases - painokerroinmuuttuja

Klikkaamalla OK-nappia valittu painokerroinmuuttuja on otettu käyttöön. Data Editor -ikkunan oikeaan alakulmaan ilmestyy merkintä Weight On merkiksi siitä, että painotus on käytössä. Painotuksen saa pois palaamalla tähän valintaan ja valitsemalla vaihtoehdon Do not weight cases.

Kaikki SPSS-analyysit tehdään nyt käyttäen painotettua aineistoa. SPSS-ohjelmassa on muutamia rajoituksia/ehtoja käytettäessä painokertoimia:

  • Kaikki havainnot, joissa painomuuttujan arvo on puuttuva, nolla tai negatiivinen, poistetaan analyyseista.
  • Jos tallennat aineiston, kun painotus on voimassa, painotusinformaatio tallentuu datan mukana.
  • Painokertoimet ristiintaulukoinnissa pyöristetään lähimpään kokonaislukuun, siis esimerkiksi painokerroin 1.3 pyöristyy arvoon 1.

Voit nyt vertailla, kuinka painotus vaikuttaa tekemiisi analyyseihin tekemällä analyysit sekä painottamattomalla että painotetulla aineistolla.