Pylväskuviot - SPSS-harjoitus 2

Jos olet ensimmäistä kertaa aloittamassa SPSS-harjoitusta, on ennen varsinaisen harjoituksen tekemistä syytä tutustua opiskeluohjeisiin.

Voit katsoa oheisesta videosta, kuinka yhden muuttujan prosenttipylväskuvio luodaan Legacy Dialogs -valikon kautta. Esimerkkiaineistona käytetään European Social Survey 2012 -kyselyn Suomen aineistoa.

Voit myös seurata alla olevia ohjeita ja harjoitella erilaisten yhden muuttujan pylväskuvioiden luontia SPSS:n Chart Builder -toiminnolla. Esimerkkiaineistona on osa Suomessa vuonna 2019 kerätystä International Social Survey Programme -aineistosta, osaISSP. Esimerkissä käytetään painotettua aineistoa, minkä vuoksi valmiin kuvion ulkonäkö voi poiketa hieman painottamattomalla aineistolla tehdystä (ks. aineiston painottaminen).

Havaintoaineiston hakemisesta SPSS-ohjelmaan on erilliset ohjeet.

Yhden muuttujan pylväskuvioita Ankkurilinkki ikoni

Yhden muuttujan jakaumaa kuvaavia pylväitä ovat

Tässä harjoituksessa havainnollistamme kahden erilaisen pylväskuvion avulla suomalaisten käsityksiä huono- tai hyväosaisuudestaan.

Lukumääräpylväät Ankkurilinkki ikoni

Harjoituksessa 1 luotiin jo lukumääräpylväs aineiston sukupuolimuuttujalle. Tehdään se tässä vielä huono- tai hyväosaisuutta tiedustelevalle muuttujalle (k36a). Muuttujan mittaustaso on aineistossa oletuksena luokitteluasteikollinen (nominal). Se kannattaa muuttaa Variable View -näkymän Measure -sarakkeesta järjestysasteikolliseksi (ordinal). Tämän harjoituksen kuviot onnistuvat ilman tätäkin, mutta varsinkin välimatka- ja suhdeasteikollisten muuttujien sekä monimutkaisempien kuvioiden kohdalla oikean mitta-asteikon asettaminen kannattaa, jotta ohjelma toimii oikein.

Valitse Graphs - Graph Builder. Jos ikkunassa on kuvioasetuksia, poista ne Reset-painikkeella. Valitse Gallery-välilehdeltä Bar. Vedä Simple Bar -kuvake esikatseluruutuun. Valitse vasemman sivun muuttujalistasta tarkasteltava muuttuja (k36a) ja vedä se kuvion x-akselille. Vaikka muuttuja on kymmenluokkainen, saattaa esikatselussa näkyä ainoastaan äärimmäiset arvot 1 ja 10, koska vain näillä on selitteet ('huono-osaisimmat' ja 'hyväosaisimmat'). Tämä ei estä kuvion luontia, mutta jos luokkia olisi tarpeen järjestää uudelleen tai poistaa, se onnistuisi vain selitteellisillä arvoilla. Käyttämämme muuttujan kohdalla arvoille 2–9 voisi tällöin lisätä arvoja kuvaavat selitteet Variable View -ikkunan Values-sarakkeesta.

Kuviotyökalun oletusarvona pylväille on lukumäärä (count) ja sen pitäisi näkyä y-akselilla Tarkasteltavan tunnusluvun voi vaihtaa sivupaneelin Element Properties -välilehdeltä Statistic-valikosta. Yhden muuttujan jakaumalle voit valita lukumäärän lisäksi seuraavat:

  • Cumulative count tekee muuttujaluokittain kumulatiiviset eli kasautuvat lukumääräpylväät
  • Percentage tekee muuttujaluokittain prosenttipylväät
  • Cumulative percentage tekee muuttujaluokittain kumulatiiviset eli kasautuvat prosenttipylväät

Kuten aiemmissa harjoituksissa, voit tässäkin muokata x- ja y-akseleiden selitteitä ja kuvion otsikkoa. Lukumäärän valitsemalla valmiin kuvion pitäisi näyttää jotakuinkin tältä:

Lukumääräpylväskuvio

Suurin osa suomalaisista sijoittaa itsensä asteikolla kuuden ja kahdeksan välille eli melko hyväosaisten joukkoon. Kaikista huono-osaisimmiksi tunnustautuu vain harva, samoin kuin kaikista hyväosaisimmiksi.

Jos valitsemme kumulatiivisen lukumääräpylvään, kuvio näyttää asteikolla suurempaan arvoon liikuttaessa edellisten arvojen lukumäärien yhteiskertymän. Kuvion perusteella voi sanoa esimerkiksi, että n. 600 vastaajaa asetti itsensä asteikolla kohtaan 7 tai sen alle. Viimeinen luokka (hyväosaisimmat) taas sisältää kaikki vastaajat.

Kumulatiivinen lukumääräpylväskuvio

Lukumäärien kertymien tarkastelu voi olla joskus tarpeen, mutta usein on havainnollisempaa käyttää prosenttien kertymää. Prosenttipylväiden laatimista tarkastellaan seuraavissa harjoituksissa.

Prosenttipylväät Ankkurilinkki ikoni

Prosenttipylväät laaditaan kuten lukumääräpylväät edellä. Element Properties -välilehdellä valitaan Statistic-valikosta lukumäärän (count) sijaan prosenttiosuus (percentage).

Prosenttipylväskuvio

Kumulatiivisen prosenttipylvään voi luoda valitsemalla Element Properties -välilehden Statistic-valikosta Cumulative Percentage. Kuviosta näkee kumulatiivisia lukumääriä havainnollisemmin, kuinka paljon vastaajien kertymä on hyväosaisuusasteikolla edetessä. Kuviota on muokattu julkaisuun paremmin sopivaksi SPSS:n Chart Editorilla (ks. kuvioiden muokkaus ja pylväskuvion muokkaus).

Kumulatiivinen prosenttipylväskuvio

Mikäli julkaistaan samalla kertaa useita keskenään vertailtaviksi tarkoitettuja pylväskuvioita - erityisesti prosenttipylväitä - kannattaa pystyakseli skaalata mahdollisuuksien mukaan samalla tavalla jokaisessa kuviossa. Tämä tehdään valitsemalla y-akselin asetukset Element Properties -välilehdeltä ja muuttamalla Scale Range -kohdasta automaattisten arvojen sijaan halutut arvot.

Kumulatiivinen prosenttipylväskuvio