Opiskeluohjeita SPSS-ohjelmistolle
Nämä SPSS-ohjelmiston harjoitukset ovat osa Kvantitatiivisen tutkimuksen verkkokäsikirjaa. Käsikirja jakaantuu kolmeen pääosioon: tutkimuksen tekoa ja analyysimenetelmiä esitteleviin artikkeleihin, SPSS-osioon ja harjoitusaineistoihin. Artikkeleiden yhteydessä on esimerkkejä, joista useista on yksi tai useampia harjoituksia SPSS-osiossa. Lisäksi käsikirjassa on itsenäisiä, artikkeleiden esimerkeistä erillisiä SPSS-harjoituksia. Sivuston hyperlinkit toimivat molempiin suuntiin: artikkeleista SPSS-osioon ja päinvastoin. Ainakin itseopiskelun kannalta loogisin tapa on aloittaa artikkeleista ja sen jälkeen siirtyä esimerkkien kautta SPSS-harjoituksiin. SPSS-osiota voi kuitenkin opiskella myös erillisenä, tutustumatta menetelmiä käsitteleviin teksteihin ja esimerkkeihin. SPSS-osion täysipainoinen hyödyntäminen vaatii SPSS-ohjelman käyttöoikeuden. Valmistajan kotisivulta (Avautuu uuteen välilehteen) on saatavana määräajan toimiva demoversio.
SPSS-oppimisympäristön tarkoitus on olla käytännön apuna tutkimuksen tekemisessä ja opiskelussa. Pyrkimyksenä ei ole kattava kuvaus SPSS-ohjelmistosta, vaan lähtökohtana on peruskäytön oppiminen.
SPSS-sivuston etusivulta voit valita, mitä harjoitusta haluat lähteä toteuttamaan. Mikäli SPSS-ohjelmisto ei ole sinulle entuudestaan tuttu, sen opiskelu kannattaa aloittaa pääsivulta kohdasta SPSS-ohjelmiston perusteita. Lyhyt yleisesittely kertoo perusteet ohjelmasta. Jotta harjoitusten tekeminen onnistuu, käytössä on oltava asiaankuuluva havaintoaineisto. Sen lataamiseen verkosta ja avaamiseen SPSS-ohjelmaan harjoituksia varten on erilliset ohjeistukset. Tämän jälkeen on hyvä käydä läpi SPSS-ohjelmiston perusteiden alakohdat työskentelyikkunat ja valikot.
Vasta-alkajalle yksi suositeltava etenemistapa on seuraava:
- Aloita harjoituksesta frekvenssitaulukko ja tunnusluvut (keski- ja hajontaluvut).
- Sitten on luontevaa siirtyä muuttujamuunnoksiin. Katso erityisesti harjoitukset iän laskeminen syntymävuodesta ja ikämuuttujan luokittelu, sillä usein ristiintaulukon tekeminen edellyttää näiden osaamista.
- Tee seuraavaksi ristiintaulukko-harjoituksista ainakin ensimmäinen. Ristiintaulukko kertoo tarkasteltavien muuttujien keskinäisestä riippuvuudesta.
Selainikkunan kavennus ja SPSS:n käyttö
SPSS-harjoitukset on laadittu siten, että voit samanaikaisesti toteuttaa niitä. Nähdäksesi ohjeet harjoituksia tehdessäsi voit säätää selaimen ikkunan kokoa niin, että ruudullesi jää tilaa myös SPSS:n ikkunoille.
Usein kätevä tapa ohjeiden ja SPSS:n yhteiskäyttöön on ALT + TAB -näppäinyhdistelmä. Kun painat ALT-näppäimen pohjaan, voit TAB-näppäintä näpäyttelemällä vaihtaa kulloinkin päällimmäisenä olevaa ikkunaa. Kun vapautat ALT-näppäimen, siirtyy sillä hetkellä valittuna ollut ikkuna päällimmäiseksi. Näin voit nopeasti vaihdella edestakaisin SPSS:n ja selaimessasi näkyvien ohjeiden välillä.
Muita SPSS-oppaita
Verkossa on saatavilla useita muita SPSS-oppaita. Oppaat on usein tehty erityisesti tiettyjä SPSS-versioita ajatellen. Niistä on apua kuitenkin myös uudempien ja vanhempien ohjelmaversioiden kanssa. Ohessa on lueteltu muutamia oppaita:
- Almquist, Ylva B. & Signild Kvart & Lars Brännström (2019) A practical guide to quantitative methods with SPSS (Avautuu uuteen välilehteen) . Research Reports in Public Health Sciences 2019: 2. Tukholma: Tukhloman yliopisto.
- Gustafsson, Christina (2013) Tilastollinen tietojenkäsittely STAT2100. IBM SPSS Statistics 20 for Windows. Osa 1. (Avautuu uuteen välilehteen) Vaasa: Vaasan yliopisto. Ohjeet versiolle 20.
- Gustafsson, Christina (2013) Tilastollinen tietojenkäsittely STAT2100. IBM SPSS Statistics 20 for Windows. Osa 2. (Avautuu uuteen välilehteen) Vaasa: Vaasan yliopisto. Ohjeet versiolle 20.
- Reunamo, Jyrki (2015) Pikaohjeita SPSS:lle (Avautuu uuteen välilehteen) Helsinki: Helsingin yliopisto.
- Taanila, Aki (2017) IBM SPSS Statistics 24 (Avautuu uuteen välilehteen) Helsinki: Haaga-Helia ammattikorkeakoulu. Ohjeet versiolle 19–24.